Jump to content

Његушко поље — разлика између измена

м
Бот: исправљена преусмерења
м (Разне исправке)
м (Бот: исправљена преусмерења)
Поље је са свих страна обрубљено планинама. На сјеверу је [[Татинац]] 1.349 m, на сјевероистоку [[Буковица (планина)|Буковица]] 1.254 m, на истоку [[Голо Брдо]] 1.274 m, а на југу и југозападу се диже [[Ловћен]] ([[Вељи Врх]] 1.310 m, [[Голиш]] 1.480 м, [[Језерски Врх]] 1.660 m, [[Штировник]] 1.753 m). Љегушко поље је приближно елиптичног облика, пружа се од [[запад]]а-[[југозапад]]а према [[исток]]у-[[североисток|сјевероистоку]]. Дугачко је 25 -{km}-, а широко 0,5 до 0,8 -{km}-. Лежи на надморској висини 880–940 m и заузима површину од 3'27 km².
 
По ободу поља има неколико извора. Они и атмосферске падавине снабдијевају га водом, а одводњавање се врши кроз један велики понор. Дно поља је равно, покривено врло плодном [[црвеница|црвеницом]] и цијело је обрађено. Привредно средиште је варошица [[Његуши (селоЦетиње)|Његуши]]. Због велике плодности густо је насељено. Највеће насеље су [[Ераковићи]], затим [[Дуги До]], а на странама су два насеља: [[Раићевићи]] и [[Врба (Цетиње)|Врба]]. Средином поља пролази пут Котор-Цетиње.
 
Поље је настало у почетку тектонским, касније глацијалним дјеловањем два ледника са Ловћена. Неке студије говоре да је удолина настала од прастаре ријеке која се настављала на Бококоторски залив а касније тектонским помјерањем терена.
363.220

измена