Пређи на садржај

Данак у крви — разлика између измена

129 бајтова додато ,  пре 8 година
м
Бот: исправљена преусмерења
м (Разне исправке; козметичке измене)
м (Бот: исправљена преусмерења)
 
== Убирање данка ==
Данак се сакупљао у [[балканбалканско полуострво|балканским]]ским хришћанским земљама које су биле под турском влашћу. Отприлике сваке четири године, дечаци између 8 и 10 година старости били су одвођени од својих породица. Иако су углавном то били млађи дечаци, понекад би одводили и младиће до 20 година старости. Одвођен је између сваког десетог и четрнаестог дечака у одређеној заједници<ref name="Danak" />.
 
Сакупљање данка је обављао виши јањичараски официр (који је такође био исто тако одведен) заједно са својим војницима и секретарем. Дечаци који су сакупљани звали су се '''кул''', '''гилман''' или '''оглан'''<ref name="Danak" />. Дељени су у две групе. Они који су били у одличној физичкој форми, слати су у султанову палату, а остали су слати турским породицама у [[Анадолија|Анадолији]] и [[Румелија|Румелији]]. Обука је трајала од 3 до 7 година током које су се дечаци учили турском и отоманском начину живота.
Неки од аџами оглана су служили у самој палати. Овде су започињали дуго школовање које је обично трајало и до 14 година. Овај систем школовања, који се звао дворска школа, одржао се до средине 19. века и био је извориште многих виших официра, административних радника и вођа [[Османско царство|Османског царства]]. У току школовања, младићи нису смели ни под којим условима да напусте двор или да ступе у контакт са било ким из спољашњег света.
 
Обука је била разновсна, од напорних физичких вежби до теоретских предавања. Језици су такође били веома важни: дечаци су морали да науче [[турски језик|турски]], [[персијски језик|персијски]] и [[арапски језик|арапски]]. Писању се такође поклањала велика пажња, и обучавани су да постану стручњаци у разним врстама арапске [[калиграфијаkaligrafija|калиграфије]] (у то време турски је био писан арапским знацима). Остали важни предмети су били књижевност, теологија ([[Куран]] и [[хадише]]), и законодавство (Шарија о [[Шеријат]], како се звао на турском)<ref name="Danak" />.
 
== Служба ==
Када би дечаци напунили 20 година, били би распоређени у [[јањичари|јањичарске]] војне јединице. Ово се дефинисало као „ослобађење“, али та слобода јањичара се састојала у томе да више нису могли да буду продати или поклоњени<ref name="Danak" />.
 
Већина мушкараца није остајала на двору. Неки су добијали земљу и постајали спахије, и чинили су део коњице. Највиши чин који су могли да добију био је чин официра. Они који су остајали на двору, имали су веће шансе да направе неку каријеру. Неки од њих су били постављени са [[санџакбегсанџак-бег|санџакбегове]]ове, управитеље малих провинција које су се називале санџаци, и могли су да се уздигну до [[беглербег]]а, управитеља једне од 31 веће провинције на које је царство било подељено. Највиши чинови, које су само малобројни достигли, били су чинови [[везир]]а и [[Велики везир|великог везира]].<ref name="Danak" />
 
У доба [[Мехмед II Освајач|Мехмеда Освајача]] ([[1444]]—[[1481]]), покрштени хришћани сакупљени данком у крви су се постављали чак и на највиша административна места у друштву. Сви велики везири Мехмеда освајача били су покрштени хришћански дечаци отети од својих породица као део данка у крви.<ref name="Danak" />
1.572.075

измена