Европа (острво) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м додана категорија Француске прекоморске територије помоћу справице [[Википедија:Алатке/…
Ред 4: Ред 4:
== Опис ==
== Опис ==


Острво Европа је величине 6 километара у пречнику, са максималном надморском висином од 6 метара и 22.2 километра обале. Окружено је коралним плажама и гребенима, те обухвата лагуну [[мангрове|мангрова]] површине 9км², која је отворена према мору једном страном. На острву не постоје луке или пристаништа, а његова [[Искључива економска зона |ексклузивна економска зона]], заједно са зоном [[Басас да Индија]], заузима површину од 127,300 км². На острву постоји авионска писта дужине 1,500 метара.
Острво Европа је величине 6 километара у пречнику, са максималном надморском висином од 6 метара и 22.2 километра обале. Богато је разноврсном и добро очуваном природном вегетацијом и представља рај за бројни животињски свет, а пре свега је познато као омиљено место за размножавање [[Зелена морска корњача|зелених морских корњача]]. Окружено је коралним плажама и гребенима, те обухвата лагуну [[мангрове|мангрова]] површине 9км², која је отворена према мору једном страном. На острву не постоје луке или пристаништа, а његова [[Искључива економска зона|ексклузивна економска зона]], заједно са зоном [[Басас да Индија]], заузима површину од 127,300 км². Ипак, на острву постоји неасфалтирана авионска писта дужине 1,500 метара.


== Историја ==
== Историја ==

Верзија на датум 11. јул 2014. у 16:12

Острво Европа (франц. Île Europa) је тропско корално острво површине 28км², које се налази у Мозамбичком каналу, на трећини пута од јужног Мадагаскара према јужном Мозамбику. Острво је посед Француске од 1897. године, али на њега такође право полаже Мадагаскар. Иако ненасељено, острво је део француског административног региона француске јужне и антарктичке земље (франц. Terres australes et antarctiques françaises, TAAF).

Опис

Острво Европа је величине 6 километара у пречнику, са максималном надморском висином од 6 метара и 22.2 километра обале. Богато је разноврсном и добро очуваном природном вегетацијом и представља рај за бројни животињски свет, а пре свега је познато као омиљено место за размножавање зелених морских корњача. Окружено је коралним плажама и гребенима, те обухвата лагуну мангрова површине 9км², која је отворена према мору једном страном. На острву не постоје луке или пристаништа, а његова ексклузивна економска зона, заједно са зоном Басас да Индија, заузима површину од 127,300 км². Ипак, на острву постоји неасфалтирана авионска писта дужине 1,500 метара.

Историја

Иако су острво вероватно приметили морепловци још у XVI веку, име је добило британском броду Еуропа, који је посетио острво у децембру 1774. године. Рушевине и гробови на острву сведоче о неколико покушаја насељавања оствра између 1860-их и 1920-их година.

Клима

Клима острва је тропска и под утицајем Агуљаске струје, са температуром воде углавном преко 30°C, југоисточним пасатима током зиме и повременим циклонима.


Види још