Пређи на садржај

Плеистоцен — разлика између измена

4 бајта уклоњена ,  пре 8 година
м
Уклањање сувишних унутрашњих веза
Нема описа измене
м (Уклањање сувишних унутрашњих веза)
Плеистоценску [[Клима|климу]] су карактерисали учестали ледени циклуси где су континентални ледењаци напредовали до 40. паралеле на неким местима. Сматра се како је на врхунцу глацијација 30% Земљине површине било покривено ледом. Уз то се зона вечног леда простирала неколико стотина километара јужно од [[лед]]еног покривача, у Северној [[Америка|Америци]] и у [[Евроазија|Евроазији]].
 
Сваки продор [[лед]]аледа је везао велике количине воде у континенталним ледницима дебљине 1500-3000 м, што је довело до привременог пада нивоа мора од 100 м или више на целој површини Земље. Током међуледених доба, налик на ово у којем данас живимо, често је било поплављивање [[обала]], понекад ублажено изостатским или неким другим помацима у одређеним регијама.
 
Ефекти глацијације су били глобални. Антарктик је био кроз цели плеистоцен покривен ледом, исто као и у претходном плиоцену. Анди и Патагонија су такође били покривени поларном капом. Ледници су постојали на Новом Зеланду и Тасманији. Тренутно нестајући ледењаци на Маунт Кенији, Килиманџару и Рувензори на истоку и средишту Африке су били далеко већи. Ледници су постојали у планинама Етиопије и на западу у планинском масиву Атлас.
1.572.075

измена