Спомен-парк Бубањ — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 23: Ред 23:
|Остава=Category:
|Остава=Category:
}}
}}
'''Спомен парк Бубањ''' представља спомен-комплекс, саграђен у сећање на стрељане грађане Ниша и јужне Србије у [[Други светски рат|Другом светском рату]] и налази се југозападно од Ниша, у [[Градска општина Палилула (Ниш)|нишкој општини Палилула]].<ref name="САНУ">[http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=603 ''spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs''] приступљено 28.8.2014.године.</ref> Спомен парк Бубањ је као аутентично место масовног фашистичког терора, стављен под заштиту државе у мају 1973 године. Док је априла 1979. године одлуком Скупштине Србије спомен парк Бубањ проглашен културним добром од изузетног значаја.
'''Спомен парк Бубањ''' представља спомен-комплекс, саграђен у сећање на стрељане грађане Ниша и јужне Србије у [[Други светски рат|Другом светском рату]] и налази се југозападно од Ниша, у [[Градска општина Палилула (Ниш)|нишкој општини Палилула]].<ref name="САНУ">[http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=603 ''spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs''] приступљено 28.8.2014.године.</ref> Спомен парк Бубањ је као аутентично место масовног фашистичког терора, стављен под заштиту државе у мају 1973 године. Док је априла 1979. године одлуком Скупштине Србије спомен парк Бубањ проглашен културним добром од изузетног значаја.<ref>''Борислав Андрејевић''; '''СПОМЕНИЦИ НИША''', ''Заштићена културна добра од изузетног и вликог значаја; 2 издање; Просвета Ниш''</ref>


== Изглед споменика ==
== Изглед споменика ==
Ред 79: Ред 79:


== Литература ==
== Литература ==

* ''Борислав Андрејевић''; '''СПОМЕНИЦИ НИША''', ''Заштићена културна добра од изузетног и вликог значаја; 2 издање; Просвета Ниш'' ISBN 86-7455-494-6
* [http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=603 Споменици културе у Србији]
* [http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=603 Споменици културе у Србији]
* [http://www.palilula.eu/STRANE/KULTURA.htm Палилула, Култура: Историјски споменици] {{sr}}
* [http://www.palilula.eu/STRANE/KULTURA.htm Палилула, Култура: Историјски споменици] {{sr}}

Верзија на датум 28. август 2014. у 23:21

Спомен парк Бубањ
Приказ споменика
Опште информације
МестоНиш
Држава Србија
Време настанка1941-1944/ 1950
Тип културног добраспоменике културе од изузетног значаја
ВласникРепублика Србија
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш
www.ni.rs

Спомен парк Бубањ представља спомен-комплекс, саграђен у сећање на стрељане грађане Ниша и јужне Србије у Другом светском рату и налази се југозападно од Ниша, у нишкој општини Палилула.[1] Спомен парк Бубањ је као аутентично место масовног фашистичког терора, стављен под заштиту државе у мају 1973 године. Док је априла 1979. године одлуком Скупштине Србије спомен парк Бубањ проглашен културним добром од изузетног значаја.[2]

Изглед споменика

Стратиште је првобитно обележено спомен-пирамидом 1950. године, док је нови монументални споменик, дело вајара Ивана Саболића и он је откривен је 1963 године. Цео комплекс је парковски уређен, са меморијалном стазом која је дуга око пола километра, и рељефом у мермеру димензија 23x2,5 m састављеног од пет композиција које симболизују „машину за убијање“, вешање и стрељање, бунт народа, капитулацију освајача и победу, и трима бетонским обелисцима који симболизују уздигнуте руке са стиснутим песницама.[1] У оквиру спомен парка Бубањ се налази и капела која је накнадно додата 2004. године, она је саграђена од стакла и метала, рад архитекте Александара Буђевца.

Свака од три песнице је различите величине и оне представљају симбол мушке, женске и дечје руке које пркосе непријатељу због тога што су стрељане и читаве породице.

У близини се налази и летња позорница.

Историја

Други светски рат

Немачки фашисти су га претворили у стратиште на које су камионима даноноћно доводили из логора Србе, Цигане и Јевреје и ту их стрељали. Од фебруара 1942. до септембра 1944.[3] године убијено је око 10.000 логораша и затвореника Специјалне полиције и казненог завода. У овој фабрици смрти стрељане су група за групом родољуба са југа Србије. Читав терен Бубња испресецан је рововима у којима су закопаване стрељане жртве. Пред повлачење Немаца су заробљени Италијани откопавали ровове и палили лешеве, како би се уништио сваки траг учињеног зверства.

Израда споменика

Године 1945. почиње обележавање места стрељаних жртава, постављањем "крипта". Прво спомен обележје је свечано откривено 7. јула 1950. године, то је била скромена камена пирамида. Конкурс за изградњу споменика се расписује 1953. године. Пријављено је двадесет радова. Те године прва и друга награда нису додељене, већ се додељују две треће и два рада се одкупљују. У јулу 1959. године, на другом званичном конкурсу, за исградњу споменика на Бубњу, издвојена су два, од десет прииспелих радова. То су радови архитекте Михајла Митровоића из Београда и вајара Ивана Саболића из Загреба. Одлуком жирија, на крају је прихваћен рад вајара Ивана Саболића, и у јулу 1960. се закључује уговор о изградњи споменика.

Споменик на Бубању је свечано откривен на дан ослобођења Ниша 14. октобра 1963. године. Споменик је подигнут у средишњем делу Бубањ парка. До споменика води стаза и он се састоји од два дела: Хоризонталног фриза, изграђеног од белог мермера, са утиснутим сценама које приказују страдање окупираног народа, и коначну победу на страним окупатором. Ту су такође и три вертикалне песнице, песница мушкарца, жене и детета, као симбола палих жртава. Стилизовани геометриски облици који су сведени на симболе, складно се допуњују, давајући целокупној композицији уметнички печат. На фризу се налазе, урезани стихови нишког песника Ивана Вучковића, који гласе: "Из крви комуниста и родољуба ницале су песнице бунта и опомене, песнице револуције, песнице слободе. Стрељали су нас али нас никада нису убили, никада покорили. Ми смо згазили мрак и сунцу ослободили пут".

Република Југославија

Стратиште је 1950. првобитно обележено спомен-пирамидом, а нови, монументални споменик, „Три песнице“ рад хрватског вајара Ивана Саболића, откривен је 14. октобра 1963. године.

Од 1979. године овај спомен комплекс проглашен је културним добром од изузетног значаја.[3]

Скорашња историја

Од 2004. године у оквиру комплекса је и капела саграђена од стакла и метала, рад архитекте Александра Буђевца.

Галерија

Види још

Извори

  1. ^ а б spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs приступљено 28.8.2014.године.
  2. ^ Борислав Андрејевић; СПОМЕНИЦИ НИША, Заштићена културна добра од изузетног и вликог значаја; 2 издање; Просвета Ниш
  3. ^ а б Палилула, Култура: Историјски споменици (језик: српски)

Литература

Спољашње везе