Српска православна црква Светог Николе у Доњим Петровцима — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м додана категорија Цркве Епархије сремске помоћу справице HotCat
м додана категорија Цркве у Војводини помоћу справице HotCat
Ред 51: Ред 51:
[[Категорија:Споменици културе од великог значаја]]
[[Категорија:Споменици културе од великог значаја]]
[[Категорија:Цркве Епархије сремске]]
[[Категорија:Цркве Епархије сремске]]
[[Категорија:Цркве у Војводини]]

Верзија на датум 15. септембар 2014. у 20:29

Српска православна црква Светог Николе у Доњим Петровцима
Црква Светог Николе у Доњим Петровцима
Опште информације
МестоДоњи Петровци
ОпштинаРума
Време настанкапочетак 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Српска православна црква Светог Николе у Доњим Петровцима, месту у општини Рума, подигнута је почетком 19. века. Подигнута је на ивици насеља, крај остатака римског утврђења Басијане. Црква у Доњим Петровцима представља споменик културе од великог значаја.

Изглед

Храм Светог Николе је једнобродна грађевина са звоником испред западног прочеља, о чијем времену изградње сведоче како стилске одлике архитектуре тако и архивски подаци и године забележене на олтарској прегради. Фасаде су лезенама издељене на једнака поља чији су једини украс сегментно завршени прозори, односно слепе нише истог облика. И нише и прозори надвишени су полукружним испустима у виду слободностојећег натпрозорника. Високи звоник има на врху лантерну, а међуспратне конструкције обележене су широко профилисаним венцима који се изнад приземног дела грађевине наставља у кровни венац читаве цркве.

У ентеријеру највише пажње привлачи раскошна резбарија иконостаса, дело карловачког мајстора Марка Вујатовића. Изведена је у традицији барокних схватања, са обиљем флоралних мотива који украшавају пиластре, стубове са коринтским капителима и остале конструктивне елементе преграде. Преко педесет икона – од којих се једна налази на митрополитском столу – насликао је 1803. године Јован Пантелић, али су током 19. века више пута пресликаване. [1]

Види још

Референце

Спољашње везе


Напомена: Садржај ове странице је написан према опису споменика културе из Списка свих споменика, са званичног сајта: Интернет презентација САНУ-Споменици културе у Србији. Дозволу за коришћење података можете погледати овде.