Поступци припреме угља

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Coal Washer.JPG
Krupp stacker rtca kestrel mine.jpg
Залихе угља

Да би се угаљ ефикасно и рационално могао користити, потребно га је пре употребе на одговарајући начин припремити.

Поступци припреме угља[уреди]

Припрема угља се састоји у :

  • Одстрањивању грубих механичких примеса
  • уситњавању
  • просејавању и раздвајању по величини
  • делимичном ослобађању од влаге

Поступци одстрањивања грубих механичких нечистоћа и влаге, као и грубо дробљење обично се изводе по вађењу угља, а остали процеси изводе се зависно од намене.[1]

Ослобађање угља од грубих механичких примеса[уреди]

Представља једну од основних мера које омогућују побољшање квалитета угља. Одстрањивање минералних примеса из угаља врши се сепараторима. Према начину деловања сепаратори се деле на гравитационе и центрифугалне.

Уситњавање угља[уреди]

Представља процес смањивања величине комада угља до гранулације неопходне за даљу употребу. У пракси се разликују следећи поступци уситњавања:

  1. дробљење
  2. млевење

Дробљење је процес уситњавања у коме је величина комада, од највећих(око1500mm), своди на жељену меру. При томе се разликују: крупно дробљење (од величине зрна 100-200 mm), средње (од 25-80 mm) и ситно дробљење (од 3-25 mm). Дробљење угља врши се у дробилицама, које могу бити:чељусне, ваљкасте и ударне. Чељусне дробилице користе се углавном за крупно и средње дробљење, ваљкасте за средље и ситно дробљење, а ударне за ситно дробљење па чак и грубо млевење. У процесима млевења величина претходно уситњеног материјала своди се на још мању меру. Разликује се грубо млевење са величном зрна већом од 0,5mm и фино млевење са величином зрна мањом од 0,5mm.

Просејавање и раздвајање по величини[уреди]

Врши се у циљу добијања комада одређене величине, потребне за одговарајућу намену. Просејавање се врши кроз сита различитог облика и величине(решетке, решета, сита и др.).

Делимично острањивање влаге[уреди]

Острањивање се може вршити:сушењем, дренирањем, центрифугирањем и филтрирањем. Дренирање се користи код депонованог угља у бункерима, на непомичним решеткама, на складишту итд. Код свих поступака одстрањује се добар део грубе влаге. Зависно од намене угаља одстрањивање влаге може се вршити и у сушницама.

Референце[уреди]

  1. ^ Доцент др Раде Токалић, Професор др Првослав Трифуновић. Технологија материјала у рударству. 

Литература[уреди]

  • Доцент др Раде Токалић, Професор др Првослав Трифуновић. Технологија материјала у рударству. 

Спољашње везе[уреди]