Посљедње Христово искушење

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Посљедње Христово искушење
Last tentation.jpg
Посљедње Христово искушење
Изворни наслов The Last Temptation of Christ
Жанр драма
Режија Мартин Скорсезе
Главне улоге Вилем Дафо
Харви Кајтел
Издавачка кућа Universal Pictures
Година 1988.
Трајање 164 минута
Земља САД
Сједињене Америчке Државе
Језик енглески
Буџет 7.000.000 долара
IMDb веза

Посљедње Христово искушење (енгл. The Last Temptation of Christ) је библијска драма Мартина Скорсезеа иснимљена 1988. настала према контроверзном роману Никоса Казанцакиса iz 1951. У главним улогама су наступили Вилем Дафо као Исус Христос, Харви Кајтел као Јуда, Барбара Херши као Марија Магдалена, Дејвид Боуи као Понтије Пилат и Хари Дин Стантон као Свети Петар. Филм је у потпуности снимљен у Мароку.

Као и роман, филм описује Исусов живот, док је средишња теза да је Исус, иако ослобођен гријеха, ипак био подложан сваком облику искушења са којима се суочавају људи, укључујући страх, сумњу, депресију итд. У књизи и у филму то резултује са Христом којег Ђаво искушава сликом њега самог у сексуалним активностима, што је изазвало бијес у хришћанском свијету. Ипак, у филму стоји објашњење како се исти удаљава од прихваћеног библијског портрета Исусовог живота, те да није намјеравао приказати Христов живот онако како га описују Јеванђеља.

Посљедња сцена[уреди]

На самом крају филма, прије одјавне шпице, екран се забјељује и приказује Исуса како умире на крсту. Према ријечима редитеља Мартина Скорсезеа, ово није било направљено с намјером. Камера користена на снимању била је оштећена и пропуштала је свјетлост на филм. Бијели екран откривен је тек кад је филм био у обради.

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Вилем Дафо Исус
Харви Кајтел Јуда
Барбара Херши Марија Магдалена
Андре Грегори Јован Крститељ
Хари Дин Стантон Апостол Павле
Питер Берлинг Просјак
Дејвид Боуи Понтије Пилат
Лео Маркс глас Ђавола

Спољашње везе[уреди]