Поште Српске

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Предузеће за поштански саобраћај Републике Српске АД
Акционарско друштво
ДелатностПоштанске услуге
Основано10. децембар 1996.
СедиштеБања Лука (Република Српска),
 Босна и Херцеговина
Руководиоци
Јасминка Кривокућа,
генерални директор
Број запослених
2.406[1]
Веб-сајтwww.postesrpske.com

Предузеће за поштански саобраћај Републике Српске а. д. Бања Лука, скраћено Поште Српске, јавни је поштански оператер у Републици Српској.

Предузеће је основано 10. децембра 1996. године, након раздвајања некада заједничког ПТТ система Републике Српске на два предузећа — ЈОДП[2] Поште Српске и ЈОДП Телеком Српске.

Органи[уреди]

Органи Пошта Српске су: Скупштина акционара, Надзорни одбор и Управа.[3]

Скупштину чине сви акционари. Може бити годишња и ванредна. Надлежна је да: доноси Статут (и његове измјене и допуне и пречишћени текст), утврђује пословну политику, усваја годишњи план и извјештаје о пословању, доноси пословник о свом раду, доноси Етички кодекс, доноси План инвестиција, одлучује о статусним промјенама и промјенама правне форме, одлучује о располагању имовином, одлучује о расподјели годишње добити, одлучује о заступању предузећа и о оснивању пословних (радних) јединица.

Надзорни одбор састоји се од пет чланова које именује Скупштина на период од четири године, с могућношћу поновног избора. Надлежан је да: надзире рад Управе, доноси пословник о свом раду, сазива Скупштину, именује и разрјешава чланове Управе, даје и опозива прокуру, даје предлоге Скупштини, редовно извјештава Скупштину о свом раду.

Управу чини директор и извршни директори. Надлежна је да: организује и води послове, заступа предузеће, даје предлоге Надзорном одбору о пословању и спроводи акте предузећа.

Организација[уреди]

Поште Српске у свом саставу имају 269 јединица поштанске мреже, 720 инсталисаних шалтера, 483 шалтера тренутно у функцији и 438 поштанских ковчежића. Више од четвртине свих пошта је аутоматизовано и све уплате извршене у њима налазе се у бази података главног сервера, који је смјештен у Рачунском центру у Бањој Луци. Статистички, свака пошта у просјеку покрива 95 квадратна километра територије и опслужује 1.691 домаћинство, гдје живи 5.733 становника.

У Поштама Српске запослено је 2.406 радника, кроз чије руке годишње прође око 13 милиона писама и пакета и око шест милиона разноразних новчаних упутница. Предузеће располаже са 54 возила за превоз поштанских пошиљака, која годишње пређу преко 1,8 милиона километара.[4]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ [1] Пошта данас
  2. ^ ЈОДП — Јавно основно државно предузеће
  3. ^ Поште Српске: Статут, Приступљено 24. 4. 2013.
  4. ^ Поште Српске: Пошта данас, Приступљено 24. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]