Поште Српске

С Википедије, слободне енциклопедије
Предузеће за поштански саобраћај Републике Српске АД
Акционарско друштво
ДелатностПоштанске услуге
Основано10. децембар 1996.
СедиштеБања Лука (Република Српска),
 Босна и Херцеговина
Руководиоци
Миладин Радовић,
генерални директор
Број запослених
2.406[1]
Веб-сајтwww.postesrpske.com

Предузеће за поштански саобраћај Републике Српске а. д. Бања Лука, скраћено Поште Српске, јавни је поштански оператер у Републици Српској.

Предузеће је основано 10. децембра 1996. године, након раздвајања некада заједничког ПТТ система Републике Српске на два предузећа — ЈОДП[2] Поште Српске и ЈОДП Телеком Српске.

Органи[уреди | уреди извор]

Органи Пошта Српске су: Скупштина акционара, Надзорни одбор и Управа.[3]

Скупштину чине сви акционари. Може бити годишња и ванредна. Надлежна је да: доноси Статут (и његове измјене и допуне и пречишћени текст), утврђује пословну политику, усваја годишњи план и извјештаје о пословању, доноси пословник о свом раду, доноси Етички кодекс, доноси План инвестиција, одлучује о статусним промјенама и промјенама правне форме, одлучује о располагању имовином, одлучује о расподјели годишње добити, одлучује о заступању предузећа и о оснивању пословних (радних) јединица.

Надзорни одбор састоји се од пет чланова које именује Скупштина на период од четири године, с могућношћу поновног избора. Надлежан је да: надзире рад Управе, доноси пословник о свом раду, сазива Скупштину, именује и разрјешава чланове Управе, даје и опозива прокуру, даје предлоге Скупштини, редовно извјештава Скупштину о свом раду.

Управу чини директор и извршни директори. Надлежна је да: организује и води послове, заступа предузеће, даје предлоге Надзорном одбору о пословању и спроводи акте предузећа.

Организација[уреди | уреди извор]

Поште Српске у свом саставу имају 269 јединица поштанске мреже, 720 инсталисаних шалтера, 483 шалтера тренутно у функцији и 438 поштанских ковчежића. Више од четвртине свих пошта је аутоматизовано и све уплате извршене у њима налазе се у бази података главног сервера, који је смјештен у Рачунском центру у Бањој Луци. Статистички, свака пошта у просјеку покрива 95 квадратна километра територије и опслужује 1.691 домаћинство, гдје живи 5.733 становника.

У Поштама Српске запослено је 2.406 радника, кроз чије руке годишње прође око 13 милиона писама и пакета и око шест милиона разноразних новчаних упутница. Предузеће располаже са 54 возила за превоз поштанских пошиљака, која годишње пређу преко 1,8 милиона километара.[4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ [1] Пошта данас
  2. ^ ЈОДП — Јавно основно државно предузеће
  3. ^ Поште Српске: Статут, Приступљено 24. 4. 2013.
  4. ^ Поште Српске: Пошта данас Архивирано на сајту Wayback Machine (27. мај 2018), Приступљено 24. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]