Права народна странка

С Википедије, слободне енциклопедије
Права народна странка
ВођаЛазар Мијушковић
Основана1907.
Распуштена1918.
СедиштеЦетиње
 Краљевина Црна Гора
Идеологијаројализам,
лојализам петровићима његошима,
црногорски сепаратизам
Политичка позицијаДесница

Права народна странка, позната и као Праваши, била је политичка странка у Књажевини и Краљевини Црној Гори, коју је предводио Лазар Мијушковић, која је представљала владу и владавину књаза, касније краља Николе I. Значајни чланови станке су били Јован С. Пламенац, Митар Радуловић, Нико Татар и генерал Крсто Поповић. Црногорска политичка сцена била је подијељена по питању подршке краљу Николи I и одржању независности Црне Горе, и уједињењу Србије и Црне Горе под династијом Карађорђевићи, што је заговарала опозициона Народна странка.

Историја[уреди | уреди извор]

Странку је 1907. године основао књаз Никола I, као резултат бојкота Народне странке на изборима као знак протеста због лоших односа Црне Горе са Србијом. Праваши су подржали Николину владавину и прогласили га за краља 1910. године.

На изборима 1913. године, учествовале су обје странке, и Народна странка је поразила Праву народну странку, освајајући већину у скупштини. У свјетлу предстојећег свјетског рата, Права народна станка се поновно придружила Народној странци и у свој програм укључује уједињење Србије и Црне Горе.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]