Правни факултет Универзитета у Приштини

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Правни факултет у Приштини са привременим смештајем у Косовској Митровици је образовно-научна установа која обавља основне, специјалистичке, магистарске и докторске студије, као и друге облике студија, за иновацију знања и стручно образовање и усавршавање.

Народна скупштина Србије је 23. јуна 1961. године Законом је основала Правно-економски факултет, који је са радом почео октобра 1961. године у саставу Универзитета у Београду. Оснивањем Универзитета у Приштини 1969. године овај факултет улази у његов састав. Правно-економски факултет 1971. године дели се на два самостална факултета, односно настају Правни и Економски факултет одвојено.

До школске 1966/1967 настава се изводила само на српском језику, а након тога настава се изводила на појединим предметима и на албанском језику. Од школско 1970/1971 до школске 1991/1992. године настава се изводила паралелно на српском и албанском језику, а од тада, настава наставља да се изводи само на српском језику.

Седиште факултета од оснивања до јуна 1999. године налазило се у Приштини. Одлуком Владе Републике Србије, из познатих разлога, Факултет наставља за школску 1999/2000 годину организује у Врању, а од школске 2001/2002. године привремено седиште Правног факултета је у Косовској Митровици.

Факултет успешно организује консултативну наставу у својим центрима у Врању и Новом Пазару.

У радном односу са пуним радним временом запослени су 38 наставника и сарадника. Поред тога, за извођење процеса наставе ангажовано је још 6 наставника са других факултета.

Данас на факултету студира око 2000 активних студената различите националности.

Од оснивања до данас на факултету је дипломирало преко 8000 студената и стекло стручни назив дипломираног правника.

Спољашње везе[уреди]