Први међу једнакима

С Википедије, слободне енциклопедије

Први међу једнакима (лат. primus inter pares[а]) фраза је која се обично користи као почасна титула за некога ко је формално једнак другим члановима своје групе, али му се приписује незванично поштовање, традиционалног због времена проведеног у служби.[1]

Историјски гледано, princeps senatus Римског сената био је таква личност и у почетку једина разлика у односу на остале била је што му било дозвољено да говори први током расправе. Константину Великог је такође додијељена титула primus inter pares. Међутим, овај израз често користе иронично или самопризивно вође са много вишим статусом као облик поштовања, пријатељства или пропаганде. Након пада Републике, римски цареви су у почетку користили само израз princeps, упркос томе што су имали огромну моћ.

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Граматички израз се односи на једну мушку личност. Жена би била prima inter pares, а множина оба облика у номинативу би била primi inter pares и primæ inter pares и у акузативу primos inter pares и primas inter pares. Међутим, сви ови облици су ријетко у употреби.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Definition of PRIMUS INTER PARES”. www.merriam-webster.com (на језику: енглески). Приступљено 5. 12. 2022.