Прводецембарско уједињење

С Википедије, слободне енциклопедије

Прводецембарско уједињење (или Прводецембарски акт) представља прокламовање Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918.

Свечаном прокламовању државног јединства Срба, Хрвата и Словенаца непосредно су претходили закључци Народног вијећа Словенаца, Хрвата и Срба и одлуке о уједињењу Војводине и Црне Горе са Србијом.

Делегација СХС и проглас уједињења СХС[уреди | уреди извор]

Делагација Народног вијеће Словенаца, Хрвата и Срба, од тридесет чланова, стигла је у Београд ујутро 28. новембра 1918. За утврђивање начина како да се прогласи уједињење, образован је одбор од шесторице. У њега су ушли Анте Павелић (старији), Светозар Прибићевић и Јосип Смодлака као представници народног већа, и Стојан Протић, Љубомир Јовановић и Момчило Нинчић, као представници Владе Краљевине Србије.

После усаглашавања ставова између делегације и представника српске владе о привременом уређењу уједињене државе до доношења Устава, престолонаследник Александар Карађорђевић је у кући Крсмановића на Теразијама у Београду (у којој је регент привремено становао након ослобођења престонице) 1. децембра 1918. прокламовао Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца.

Државни празник у Југославији[уреди | уреди извор]

Указом 28. новембра 1919. је 1. децембар проглашен за државни празник.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]