Предигра

С Википедије, слободне енциклопедије

У људској сексуалности, предигра је сексуална активност која води до сексуалног односа. Предигра може подстаћи сексуално узбуђење и сексуални пристанак. Иако се предигра обично схвата као физичка сексуална активност, нефизичке активности, као што су менталне или вербалне, у неким контекстима могу бити предигра. Код сексуалног понашања код животиња, слична активност се понекад назива прекоитална активност.

Игре[уреди | уреди извор]

Сексуално играње улога или сексуалне игре могу створити сексуални интерес.[1] Ове игре се могу играти у различитим ситуацијама, а побољшане су технологијом. Ова врста проширене предигре може укључивати СМС поруке, телефонске позиве, онлине ћаскање или друге облике комуникације на даљину, који имају за циљ да стимулишу фантазирање о предстојећем сусрету. Ова тантализација ствара сексуалну напетост.

Картица или игра на плочи могу се играти за предигру. Циљ игре је да се партнери препусте својим фантазијама. Губитник може, на пример, бити обавезан да уклони одећу или да победнику даје сензуалну масажу стопала или било коју другу ствар коју победник жели да покуша. Сензуална атмосфера може бити појачана и свећама, пићима, сензуалном храном или сугестивном одећом. Чак и сугестија о употреби сексуалних играчака или играње игара које укључују фетиш, сексуално везивање, повезивање очију или сплосхинг је показатељ сексуалног интереса.

Неки парови стварају сексуални интерес гледајући еротске и порнографске видеозаписе. Играње улога може укључивати партнере који носе костиме, како би створили и одржали сексуалну фантазију. За разноликост, партнери могу саставити (сексуалну) причу заједно. Један од њих почиње реченицом, а други се наставља све док прича не постане сексуално експлицитна, а партнерима пружа прилику да изразе своје сексуалне фантазије. 'Странци на дан' је игра улога која се састоји од пара које играју улоге првог састанка између њих. На јавном месту окупљања, партнери се први пут претварају да су странци. Циљ је да они флертују и заведу другог, а да не раде и не кажу ништа што не би урадили или рекли на првом састанку.

Тантричка предигра[уреди | уреди извор]

Тантричка предигра је први корак у сесији вођења љубави, према принципима тантре. Тантрички секс је против журних ствари у циљу постизања оргазма, тако да је тантричка предигра начин да се тело и ум припреми за јединство између два тела. Тантрична правила кажу да се предигра мора фокусирати на припрему прије сексуалног односа. Тантрична предигра може укључивати сензуалне купке између два партнера у опуштајућој атмосфери. Мирисно уље и свеће се такође могу користити за подешавање расположења.

Тантричка предигра је само давање једни другима времена за духовно повезивање и везивање. Гледајући једно у друго док сте у положају с прекриженим ногама и додирујући дланове других руку, то је уобичајена тактика предигре коју користе тантра практичари. Тантричка предигра може укључивати и масаже Тантре. Масажа која се примењује, према тантричкој филозофији, није за постизање оргазама него за пружање ужитка и повезивање на духовном нивоу.

Улога[уреди | уреди извор]

Жена прави предигру уклањањем одеће партнера. Предигра је важна из најмање два разматрања, од којих је једно чисто физиолошко. С друге стране, предигра подразумева одређени ниво поверења између партнера и ствара интимност. Психолошки, предигра смањује инхибиције и повећава емоционалну интимност између партнера. Физички, он стимулише процес који производи сексуално узбуђење. Предигра има важне физичке и психолошке ефекте на жене. Сматра се да је највеће питање везано за способност постизања оргазама решено помоћу правих техника предигре. Међутим, тема ефикасности предигре и даље је тема дискусије. Пример за ово је европско истраживање од 2.300 жена у Прагу које је показало да предигра није кључна за задовољавајући сексуални чин.

Историја[уреди | уреди извор]

Постоје многе историјске референце на предигру, са многим уметничким приказима. Древни индијски рад Кама Сутра спомиње различите врсте загрљаја, љубљења и означавања ноктима и зубима.[2] Она такође помиње BDSM активности као што су шамарање и оплакивање као "игра".

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Fore Play Games”. Архивирано из оригинала на датум 23. 03. 2010. Приступљено 31. 3. 2010. 
  2. ^ translation Архивирано на сајту Wayback Machine (5. март 2016), biting types, using nails

Спољашње везе[уреди | уреди извор]