Председничка администрација Русије

С Википедије, слободне енциклопедије

Председничка извршна канцеларија Русије[1] или Председничка администрација Русије (рус. Администратсииа Президента Россиискои Федератсии) је извршна канцеларија председника Русије створена указом Бориса Јељцина 19. јула 1991. године као институција која подржава делатност председника (тада Јељцина) и потпредседника (тада Александра Руцкоја, 1993. године та функција је укинута) Руске СФСР (сада Руска Федерација), као и саветодавна тела при председнику, укључујући Савет безбедности.

Једна од зграда где су смештене Председничке извршне канцеларије, изграђена у стилу сецесије, на Старом тргу број 8 у Москви (поред бившег седишта Централног комитета Комунистичке партије Совјетског Савеза)

Шефа кабинета Председништва, његове заменике, шефове главних дирекција и служби и њихове заменике именује председник Русије и не морају да буду одобрени од било ког другог владиног органа. Остало особље именује шеф кабинета Председничке извршне канцеларије.

Историја[уреди | уреди извор]

Устав Русије каже да председник Русије формира председничку администрацију.

Борис Јељцин је 2. октобра 1996. године потписао указ о усвајању Правилника Председничке администрације Русије.[2]

Владимир Путин је 25. марта 2004. указом предузео велику реорганизацију ове институције.[3] Од седам су остала само два заменика начелника. Служба за штампу и Служба за информисање спојене су у Службу за штампу и информисање, Управа за помиловање и Управа за држављанство спојене су у Управу за заштиту уставних права грађана. Управа за кадрове и Управа за државна одликовања спојене су у Управу за кадрове и државна одликовања, Дирекција за протокол и Управа за организацију спојене су у Дирекцију за протокол и организацију. Територијална управа је укључена у Управу за унутрашњу политику. Укинута је Управа за привреду, створена Управа за државну службу.

Председничка извршна канцеларија Русије налази се у Москви, где има канцеларије у неколико зграда у Китај-городу и унутар Кремља.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „About Presidential Executive Office”. President of Russia. Приступљено 23. 6. 2019. 
  2. ^ President of Russia Decree of 2 October, 1996, №1412
  3. ^ Full text: „Указ Президента Российской Федерации от 25 марта 2004 г. N 400 Об Администрации Президента Российской Федерации”. Rossiyskaya Gazeta (на језику: руски) (3440). 27. 3. 2004. Приступљено 23. 6. 2019. 
  4. ^ „Приёмная”.