Председнички избори у САД 2024.

С Википедије, слободне енциклопедије
Председнички избори у САД 2024.

← 2020. 5. новембар 2024. 2028. →

538 чланова Изборничког колегијума
270 гласови потребни за победу
 
Странка Демократска Републиканска
Бр. гласова
Проценат

ElectoralCollege2024.svg
Изборна карта за изборе 2024. на основу пописа становништва из 2020. године.

Председник пре избора

Џо Бајден
Демократска странка

Изабрани Председник

TBD

Председнички избори у Сједињеним Државама 2024. биће 60. четворогодишњи председнички избори, заказани за уторак, 5. новембар 2024. године. Биће то први председнички избори након што изборни гласови буду прерасподелили према попису после 2020. године. Актуелни председник Џо Бајден изјавио је у јануару 2022. да намерава да се кандидује за реизбор за други мандат, са потпредседницом Камалом Харис као његовом потпредседницом. Бивши председник Доналд Трамп предложио је у марту 2022. да намерава да се кандидује за председника у другом мандату који није узастопно, након његовог губитка 2020. године.


У Сједињеним Државама, општи избори прате посланичке изборе и примарне изборе које воде главне странке да би одредиле своје кандидате. Инаугурација победника председничких избора 2024. заказана је за 20. јануар 2025. године.

Позадина[уреди | уреди извор]

Процедура[уреди | уреди извор]

Члан 2 Устава Сједињених Држава каже да особа може да служи као председник, мора да буде рођени држављанин Сједињених Држава, да има најмање 35 година и да има пребивалиште у Сједињеним Државама најмање 14 година . Кандидати за председника обично траже номинацију једне од различитих политичких партија Сједињених Држава, која се додељује кроз процес као што су примарни избори. Примарни избори су обично индиректни избори на којима бирачи гласају за листу партијских делегата који су обећали одређеном кандидату. Делегати странке тада званично предлажу кандидата који ће се кандидовати у име странке. Кандидат за председника обично бира потпредседничког потпредседника да формира листу те странке, коју потом ратификују делегати на конвенцији странке. Слично томе, општи избори у новембру су такође индиректни избори, на којима бирачи гласају за листу чланова Изборног колегијума; ови електори затим директно бирају председника и потпредседника. Уколико ниједан кандидат не добије минимум 270 електорских гласова потребних за победу на изборима, биће одржани контингентни избори на којима ће Представнички дом изабрати председника од три кандидата који су добили највише електорских гласова, а Сенат ће изабрати потпредседника. од кандидата који су добили два највећа зброја. Председнички избори ће се одржати истовремено са изборима за Представнички дом, изборима за Сенат и разним изборима на државном и локалном нивоу.

Ефекти пописа 2020.[уреди | уреди извор]

Избори су били рани предмет пажње аналитичара и коментатора, јер ће то бити први председнички избори у САД који ће се одржати након прерасподеле гласова у Изборном колеџу Сједињених Држава, који ће уследити након пописа становништва Сједињених Држава 2020. године. Ово прераспоређивање гласова електорског колегијума остаће доследно током избора 2028. Репропорција ће се поново извршити након пописа становништва Сједињених Држава 2030. године. Представнички дом ће прерасподијелити мјеста међу 50 држава на основу резултата пописа из 2020. године, а државе ће провести циклус поновне расподеле 2021. и 2022., гдје ће конгресни и државни законодавни дистрикти бити поново нацртани. У већини држава, гувернер и законодавно тело државе спроводе преобликовање (иако неке државе имају двопартијске или нестраначке комисије за преуређење). Партија која победи на председничким изборима често доживљава ефекат капута, што помаже другим кандидатима те странке да победе на изборима.[8] 2020. године, иако је њен кандидат Џо Бајден победио на председничким изборима, Демократска партија није променила ниједан државни парламент и заправо је изгубила и законодавна дома Њу Хемпшира и гувернера Монтане. Ово је омогућило Републиканској странци да има контролу над посланицима у Њу Хемпширу, што је имало потенцијал да доведе до герримандеринга који ће остати на снази до пописа 2030., слично пројекту РЕДМАП након пописа из 2010. године.

Ограничења рока[уреди | уреди извор]

Актуелни председник Џо Бајден могао би да тражи поновни избор на други мандат. Бивши председник Доналд Трамп има право да се кандидује за други мандат; ако буде изабран, он би био први председник од Гровера Кливленда који је освојио други неузастопни мандат.

Кандидати[уреди | уреди извор]

Демократска странка[уреди | уреди извор]

Демократа Џо Бајден, изабран 2020. године, актуелни је председник и изјавио је да намерава да се кандидује за реизбор 2024. са Камалом Харис као својом кандидаткињом. Он је најстарија особа која је ступила на дужност са 78 година,[20] и на крају свог првог мандата имаће 82 године, а ако буде поново изабран, на крају другог мандата имаће 86 година. Током касне 2021. године, пошто је председник Бајден патио од ниске оцене одобравања у анкетама, спекулисало се да неће тражити реизбор. Ако би се то догодило, потпредседник Харис и секретар за саобраћај Пит Бутиџиџ би се сматрали вероватним кандидатима за демократску председничку номинацију, пошто су се обојица кандидовали за председника 2020. године. Спекулише се да ће се Бајден суочити са примарним изазовом члана прогресивне фракције Демократске странке.

Изјавили намеру да се кандидују[уреди | уреди извор]

Од августа 2022. године, следеће особе су изјавиле да намеравају да се кандидују за председника.

Републиканска странка[уреди | уреди извор]

Доналд Трамп је поражен од Џоа Бајдена 2020. и тренутно има право да се поново кандидује 2024. Ако одлучи да се кандидује, тражио би да постане други председник после Гровера Кливленда који је служио два неузастопна мандата. Од новембра 2021. сматрало се да ће Трамп вероватно добити републиканску председничку номинацију ако се кандидује.[83] Међутим, његове шансе су нарушене недавним развојем догађаја: Одабрана комисија Представничког дома Сједињених Америчких Држава о јавним саслушањима о нападу 6. јануара повредила су га у јавном мњењу,[84][85] Гувернер Флориде Рон Десантис је прикупио више средстава у првој половини 2022. , [86] и могућност да би демократе могле да искористе 14. амандман да спрече Трампа да се поново кандидује. Ако се Трамп поново кандидује против председника Бајдена, то ће бити први председнички реванш од председничких избора 1956. године. Последњи председник који се кандидовао након што је напустио функцију био је Теодор Рузвелт, који је дошао на друго место на изборима 1912. као председнички кандидат Прогресивне странке, иако је Херберт Хувер накратко тражио републиканску председничку номинацију на националним конвенцијама након што је напустио функцију 1933. године. Трамп би такође био прва особа која је освојила републиканску председничку номинацију три пута узастопно, и прва која је победила три пута од Никсона.

Јавно изразили интересовање[уреди | уреди извор]

Од јула 2022., следеће особе су изразиле интересовање да се кандидују за председника у претходних шест месеци.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Serbia, RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of. „Bajden otkrio plan da se bori za reizbor i poslao poruku svim republikancima”. www.rts.rs. Приступљено 2022-08-01. 
  2. ^ „BAJDEN DOBIO PRVOG IZAZIVAČA ZA 2024: Godinu dana mlađi demokratski senator udara na predsednika SAD zbog Saudijske Arabije!”. kurir.rs (на језику: српски). Приступљено 2022-08-01. 
  3. ^ Vojvodine, Javna medijska ustanova JMU Radio-televizija. „Tramp najavio kandidaturu 2024.”. JMU Radio-televizija Vojvodine. Приступљено 2022-08-01.