Прекордијум

С Википедије, слободне енциклопедије
Прекордијум

Прекордијум или предсрчани регион је део вентралне површине тела који прекрива срце изнад доњег дела грудног коша и стомака и обухвата епигастријум и доњи средњи део грудног коша.[1]

Анатомија и патофизиологија[уреди | уреди извор]

Анатомски дефинисано, прекордијум је подручје предњег зида грудног коша изнад срца, које се у већини случајева налази на левој страни, осим у условима као што је декстрокардија (код које је срце на десној страни) и у таквом случају прекордијум је и на десној страни.

Релативна срчна тупост[уреди | уреди извор]

Прекордијум је природно подручје релативне срчане тупости, акустичког феномена који се добија перкусијом, ударање о зид грудног коша. Физиолошке граница релативне срчана тупости прекордијума која је пречника 11-13 цм, су:[2]

Десно 1 цм десно од десне ивице грудне кости
Лево 1-1,5 цм медијално од леве средње клавикуларне линије
Горе у 3. интеркосталном (међуребарном) простору

Контуре тупости срца које се могу се означити тачкама на телу пацијента, указују на границе прекордијума према истакнутој тупости. Повезујући ове тачке, добијају се контуре релативне тупости.[2]

Границе релативне тупости срца могу зависити од бројних фактора, како екстракардијалних тако и срчаних. На пример, код особа астеничне грађе, због слабог положаја дијафрагме, срце заузима вертикалнији положај (висеће срце) и границе његове релативне тупости су смањене. Исто се примећује када су унутрашњи органи изостављени. Код хиперстеничара, због супротних разлога (виши положај дијафрагме), срце заузима хоризонтални положај и повећавају се границе његове релативне тупости, посебно лево. Током трудноће, надутости, асцитес, границе релативне тупости срца се повећавају.

Померање граница релативне тупости срца, у зависности од величине самог срца, настају првенствено због повећања (проширења) његових шупљина и само донекле због задебљања (хипертрофије) миокарда. Ово се може десити у свим правцима. Међутим, значајно ширење срца и његових шупљина напред омета отпор зида грудног коша и дијафрагме према доле. Стога је проширење срца могуће углавном са леђне стране, нагоре и са стране. Али се перкусијом открива само ширење срца удесно, горе и лево.

Повећање десне границе релативне тупости срца најчешће се примећује проширењем десне коморе и десне преткомора, што се јавља у случају инсуфицијенције трикуспидног залистка, сужења отвора плућне артерије. Са стенозом левог атриовентрикуларног отвора, граница се помера не само удесно, већ и нагоре.

Померање леве границе релативне тупости срца углавном се јавља са трајним порастом крвног притиска у системској циркулацији, на пример, са хипертензијом и симптоматском хипертензијом, са оштећењем аортног срца (инсуфицијенција аортног залистка, стеноза ушћа аорте). У случају оштећења аорте, уз померање леве границе релативне тупости срца улево, она се спушта у 6. или 7. интеркостални простор (нарочито код инсуфицијенције аортног залиска). Померање леве границе релативне тупости улево и навише се примећује у одсуству бикуспидног залистка.

Код хиперинфлације, емфизема или тензионог пнеумоторакса ово подручје даје само резонантну перкусиону ноту.

Прекордијални бол у грудима може бити једна од индикација разних болести, укључујући костохондритис и вирусни перикардитис.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Medical Definition of PRECORDIUM”. www.merriam-webster.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-09-17. 
  2. ^ а б „Određivanje granica relativne tuposti srca - Srčani udar 2022”. mynaturalhealthsolutions.com (на језику: хрватски). Приступљено 2022-09-17. [мртва веза]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).