Привремена влада

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Прелазна влада)

Привремена или прелазна влада је влада која се формира у ванредним околностима када је створен политички вакуум услед колапса претходне администрације или режима. Привремена влада остаје на власти све док се не одрже избори односно на неки други начин формира трајна влада. Привремене владе често настају као резултат револуције или ратног стања када је одређена држава или нација ослобођена или подвргнута окупацији. Примери привремених влада су, хронолошки:

Привремене владе су се такође успостављале широм Европе када су Савезници ослобађали разне државе од нацистичке окупације. Привремена влада Француске Републике била је образована од Слободних Француза под Шарл де Голом након ослобођења Француске од немачке окупације. Та је влада управљала Француском од 1944. од успостављања Четврте Републике године 1947.

Иако се формално није називао „привременом владом“, Други континентални конгрес је служио као де факто привремена влада Сједињених Држава од усвајања Декларације независности у јулу 1776. до ратификације Чланака о конфедерацији који су ступили на снагу 1. марта 1781.