Преториум

С Википедије, слободне енциклопедије

Латински термин praetorium — или prœtorium или pretorium — првобитно је означавао генералски шатор унутар римске кастре, кастелума или кампа.[1] Изведен је из имена једног од главних римских магистрата, претора.[1] Praetor (латински, "вођа") био је првобитно назив највишег државног службеника у римској Републици, али је касније постао положај непосредно испод звања конзула.

Општи ратни савет се састајао у оквиру овог шатора, стичући административно и правно значење које је пренето у Византијско царство, где је праиорион био резиденција градског гувернера. Термин се такође користи за седиште цара и друге велике стамбене зграде или палате.[1] Назив би се такође користило за идентификацију преторијанског логора и преторских војника стационираних у Риму.[1] Телохранитељ генерала познат је као кохорс преторије, од којих је развијена Преторијанска гарда, царских телохранитеља.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г Smith, William. Dictionary of Greek and Roman Antiquities, 2 ed., s.v. "Praetorium." London: John Murray, 1872.