Привредник (лист)

С Википедије, слободне енциклопедије

Привредник
Децембар 2012. г.
ТипМесечник
ИздавачСрпско привредно друштво Привредник
Оснивање2007.
Језиксрпски
ГрадЗагреб, Хрватска
Тираж5.000

Привредник је месечни лист које издаје Српско привредно друштво Привредник у Загребу.

Подлистак[уреди | уреди извор]

Лист обухвата теме из привредног и просветног живота. Обрађује теме из задругарства, пољопривреде, банкарства, туризма, занатства, трговине, социјалне проблематике. Према мишљењу стручне јавности и читаоца[1] Лист се са својим темама надопуњује на садржаје листа „Новости“ које обрађују опште друштвене, политичке и културне теме. Лист се фокусира на реални живот привредника: могућности покретања посла, околности и перспективе пословања. У том смислу настојимо бити информативни и едукативни.

Сваки број Листа садржи стручни коментар на актуелну привредну ситуацију у друштву, затим актуелне вести, интервју са релевантном особом из привредног живота, репортажу о условима деловања предузетника у руралним крајевима Хрватске, корисне савете из области пољопривреде, сточарства, туризма и сл. као и стручне текстове из области права и економије. У Листу се такође презентују активности Српског привредног друштва Привредник и рекламирају Привредникови фондове за стипендирање ученика и студената.

Српско привредно друштво Привредник је крајем 2007. године одлучило обновити лист „Привредник“. Први број је изашао 28. децембра 2007. године у оквиру самосталног српског недељника Новости. До данас излази као подлистак „Новости“ на осам страница.

Излажење листа финансира Савет за националне мањине Републике Хрватске.

Период од 1898. до 1941.[уреди | уреди извор]

Привредник, јануар 1926. године

Лист је с прекидима излазио од 1898. до 1941. године прво у Загребу, а од 1924. године и у Београду. [2]

У периоду од 1898. до 1941. године лист је током излажења углавном обрађивао теме из економије, просвете, агрономије и других грана привреде, али се редовно, што унутар тих тема, што изван њих дотицао и тренутне политичке ситуације на Балкану и средњој Европи. [3] Сваки члан Српског привредног друштва Привредник био је преплаћен на Лист. Годишња претплата износила је 25 динара.

Уредници[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Из годишњег извештаја листа „Привредник“ за 2010. годину
  2. ^ Спомен књига Српског привредног друштва „Привредник“, Београд 1984
  3. ^ Српско привредно друштво „Привредник“ - Кроз три вијека, Загреб 2009. ISBN 978-953-55755-0-4.

Литература[уреди | уреди извор]