Привремене институције самоуправе

С Википедије, слободне енциклопедије
Привремене институције самоуправе
алб. Institucionet e Përkohshme të Vetëqeverisjes në Kosovë
Coat of arms of the PISG of Kosovo.svg
Преглед
Успостављена17. новембар 2001.
ДржаваСрбија
Веб-сајтАрхивирани веб-сајт

Привремене институције самоуправе (алб. Institucionet e Përkohshme të Vetëqeverisjes në Kosovë; скраћено ПИС) органи су локалне управе на Косову и Метохији које је успоставио УНМИК.

Историја[уреди | уреди извор]

Према условима Резолуције 1244, аутономна покрајина Косово и Метохија постала је протекторат под управом Уједињених нација по завршетку рата на Косову и Метохији. Предмет је дуготрајног политичког и територијалног спора између Владе Републике Србије и становништва покрајине које углавном чине Албанци.

Резолуција 1244 је дозволила Уједињеним нацијама да успоставе и надгледају развој „привремених, демократских институција самоуправе” на Косову и Метохији. Управа Уједињених нација успоставила је 1999. године Полицију Косова под надзором међународне заједнице. Заједничка привремена административна структура (ЗПАС) успостављена је у мају 2000. У мају 2001. УНМИК је прогласио Уставни оквир којим су успостављене привремене институције самоуправе (ПИС). Исте године су одржани и први избори за представнике ове институције. После избора, УНМИК је постепено пренео повећане административне надлежности на ПИС.

Док је Резолуција 1244 јасно обавезала Косово и Метохију као део територије Србије, међународни преговори су почели 2006. године како би се утврдио коначни статус Косова и Метохије.

Представници народа Косова[1] су 17. фебруара 2008. једнострано прогласили независност, а потом усвојили Устав Републике Косово, који је ступио на снагу 15. јуна 2008. године.[а]

Структура[уреди | уреди извор]

Привремене институције самоуправе чине:

  • Председник Косова, кога бира Скупштина Косова;
  • Скупштина Косова, коју чини 120 народних посланика од којих је 10 мандата намењено за Србе и 10 за друге етничке мањинске;
  • Влада Косова, са председником Владе Косова кога именује председник и одобрава Скупштина;
  • Правосудни систем Косова, који именује специјални представник генералног секретара УНМИК са листе коју је усвојила Скупштина након што је предложи Судски и Тужилачки савет.[2]

Избори[уреди | уреди извор]

Пре проглашења независности у фебруару 2008. године, одржана су три избора за привремене институције самоуправе:

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Република Косово (алб. Republika e Kosovës) једнострано је проглашена држава на територији Републике Србије, противно Уставу Србије. Према резолуцији 1244 Савета безбедности цела територија Косова и Метохије, правно гледано, налази се у саставу Србије док не буде постигнуто коначно решење. Србија не признаје једнострано отцепљење, по међународном праву, њене територије, прецизније аутономне покрајине под привременом управом Организације уједињених нација у оквиру српске суверене територије. Влада са седиштем у Приштини, у сарадњи са НАТО-ом и Еулексом, има дефакто власт над већином КиМ, док је Северно Косово, највећа територија већински насељена Србима, под делимичном влашћу Србије, што је регулисано Бриселским споразумом од 2013. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Archived copy” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 2010-08-21. Приступљено 2012-08-19. 
  2. ^ „UNMIK – Civil Administration”. 2008. Архивирано из оригинала на датум 2008-03-11. Приступљено 2008-02-20. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]