Пређи на садржај

Призренски округ (УНМИК)

С Википедије, слободне енциклопедије
Призренски округ (УНМИК)
Положај
Држава Србија
РегионКосово и Метохија (самопроглашена Република Косово)
Историјске областиМетохија
Админ. центарПризрен
 — број ст.331.670
Општине и градови5

Призренски округ (алб. Rajoni i Prizrenit) је један од седам округа на подручју Косова и Метохије, по УНМИК-овој подели. Центар округа је Призрен. Округ чине општине Призрен, Драгаш, Сува Река, Мамуша и Малишево.

УНМИК-ов Призренски округ не треба мешати са Призренским управним округом, који је административно-територијална јединица Републике Србије.

Оснивање[уреди | уреди извор]

Средином 1999. године, непосредно након доласка мисије УН на подручје Косова и Метохије, отпочео је рад на стварању УНМИК-ових регионалних (обласних) структура. Решењем УНМИК-а (бр. 14) од 21. октобра 1999. године, на подручју Косова и Метохије установљене су функције регионалних администратора (Regional Administrators). Приликом доношења ове одлуке УНМИК је поштовао дотадашњу поделу на пет управних округа, тако да је један од првих регионалних администратора био постављен у Призрену, чиме је упоредо са Призренским управним округом био створен и посебан УНМИК-ов Призренски округ.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „UNMIK Regulation 14/1999 On the Appointment of Regional and Municipal Administrators (21 October 1999)” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 14. 01. 2006. г. Приступљено 15. 09. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]