Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор

С Википедије, слободне енциклопедије

Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор
Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор
ТипНаучни часопис
ФорматA5
ИздавачФилолошки факултет, Универзитет у Београду
Главни уредникПавле Поповић
Оснивање1921. год.
Језиксрпски
СедиштеБеоград

Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор је научни часопис. У овом часопису могу се наћи чланци и расправе на теме из књижевности, језика, историје, као и из фолклора, односно уметности која у традиционалним облицима живи у народу.

Почеци и историја часописа[уреди | уреди извор]

Часопис Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор је српски часопис, који је први пут објављен у 20. веку, тачније 1921. године у Београду. Као издавач се води Филолошки факултет Универзитета у Београду. Оснивач , као и уредник овог часописа био је Павле Поповић. Први број изашао је 1921. године и излазио је до 1940. године у четири свеске годишње, а до данас има осамдесет шест бројева (последњи изашао 2020. године) . Као мото на насловној страни, налазе се речи Светог Јеронима, од 1923. године. Данас, штамшање овог часописа финансира Министарство просвете,науке и технолошког развоја Републике Србије. А такође, на интернету могу се пронаћи, у електорнској верзији, новији бројеви, али и једни од првих издатих бројева. [1]

Рубрике[уреди | уреди извор]

У овом часопису од његовог настанка, па до данас, могле су се наћи сличне рубрике. Углавном то су:

  • Чланци и расправе
  • Прилози и грађа
  • Сећања и сведочења
  • Прикази и критике
  • Белешке и осврти
  • Расправе

У неким ранијим деловима часописа, могу се видети и читуље људи који су учествовали у изради часописа, својим текстовима, радовима, студијама.

Редакциони одбор[уреди | уреди извор]

Оснивач часописа и главни уредник био је српски академик и књижевни историчар, Павле Поповић. Дакле, на самом почетку, Павле Поповић био главни уредник, његови “сауредници“ били су: Тихомир Ђорђевић, Веселин Чајкановић, Владимир Ћоровић, Павле Стевановић и Урош Џонић. Часопис је штампала Државна штампарија Срба, Хрвата и Словенаца. Везано за послењи број, 86. по реду, главни одговорни уредник је Злата Бојовић док уредништво представљају: Слободан Грубачић, Giorgio Ziffer, Milica Jakobiec – Semkowowa, Томислав Јовановић, Јованка Калић – Мијушковић, Нада Милошевић – Ђорђевић, Драгана Мршевић Радовић, Johannes Reinhart и Ђорђе Трифуновћ.[2]

Познати аутори текстова, студија, распава[уреди | уреди извор]

Од почетка рада часописа „Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор“, многи утицајни људи свог времена, делили су своје знање и запажања, из различитих области. Неки од њих су:

Али и многи други. [3]


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор”. Летопис Матице српске. 1—3 (Матица српска): 231. 1932. 
  2. ^ „Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор 2014. година”. Архивирано из оригинала 14. 04. 2021. г. Приступљено 14. 04. 2021. 
  3. ^ „Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор, 1975”.