Принц открива Америку

С Википедије, слободне енциклопедије
Принц открива Америку
Филмски постер
Изворни насловComing to America
РежијаЏон Ландис
Сценарио
  • Дејвид Шифилд
  • Бери В. Блауштајн
ПродуцентЏорџ Фолзи Млађи
Роберт Д. Вочс
ПричаЕди Марфи
Главне улоге
МузикаНил Роџерс
Директор
фотографије
Сол Негрин
Вуди Оменс
МонтажаМалколм Кембел
Џорџ Фолзи Млађи
Продуцентска
кућа
Eddie Murphy Productions
ДистрибутерParamount Pictures
Година1988.
Трајање117 минута
ЗемљаСједињене Државе
Језикенглески
Буџет36 милиона америчких долара[1]
Зарада288.8—350 милиона америчких долара[2][1][3][4]
Следећи
IMDb веза

Принц открива Америку (енгл. Coming to America) је амерички романтично-хумористички филм из 1988. године редитеља Џона Ландиса и базиран на причи коју је првобитно створио Еди Марфи, који такође глуми у главној улози. У филму такође глуме Арсенио Хол, Џејмс Ерл Џоунс, Шери Хидли и Џон Ејмос. Филм је објављен 29. јуна 1988. године у Сједињеним Државама. Еди Марди глуми Акима Џофера, престолонаследник измишљене афричке државе Замунде, који путује у Сједињене Државе у нади да ће наћи жену за коју може да се ожени.

Током 1989. године, направљен је пилот за планирану спин-оф телевизијску серију, иако никада није купљена као серија.[5] Наставак, Принц открива Америку 2, објављен је 4. марта 2021. године.

Радња[уреди | уреди извор]

У богатој афричкој нацији Замунда, престолонаследник Аким Џофер се уморио од свог размаженог начина живота на свој 21. рођендан и жели да учини више за себе. Када му родитељи, краљ Џафе и краљица Аолеон, представе договорену будућу невесту, Аким креће у акцију. У потрази за независном женом која га воли због себе, а не због његовог социјалног статуса, Аким и његов најбољи пријатељ/лични помоћник Семи путују у кварт Квинс и изнајмљују бедан стан у суседству Лонг Ајленд Ситија, под маском као сиромашни страни студенати.

Почевши од потраге за Акимовом невестом, на крају су их локални становници позвали на скуп који прикупља новац за ужи град. Током релија, Аким наилази на Лису Макдовел, која поседује све особине које тражи. Дакле, на његово инсистирање, он и Семи добијају почетне послове радећи у локалном ресторану брзе хране званом McDowell's, лажњаку ресторана McDonald's у власништву удовца Клеа Довела, Лисиног оца.

Акимове покушаје да освоји Лисину љубав компликује Лисин лењи и непријатни дечко, Дарил Џенкс (Ерик Ла Сал), чији отац поседује Soul Glo (Џеријево средство за увијање). Након што Дарил објави њихову веридбу—без Лисиног пристанка—са њиховим породицама, она почиње да се забавља са Акимом, који тврди да потиче из породице сиромашних сточара.

У међувремену, иако Аким напредује напорним радом и сазнајући како живе обични људи, Семи није пријатно да живи у тако оскудним условима. Након што је осујећен због састанка са Лисом, када Семи опреми њихов стан хидромасажном кадом и осталим луксузним производима, Аким одузима његов новац и донира га двојици бескућника. Семи је за још новца послао телеграф краљу Џафеу, што је навело Џоферсе да отпутују у Квинс да га пронађу.

Клео у почетку не одобрава Акима, јер верује да је сиромашан и да према томе није довољно добар за његову ћерку. Постаје усхићен када открије да је Аким заправо изузетно богат принц, након што је упознао Џофере. Када Аким открије да су његови родитељи стигли у Њујорк, он и Лиса одлазе у резиденцију Макдовелова да леже тамо где их Клео дочекује. Након што је Клеова веза са Акимом уништена неочекиваним доласком пратње Замбундана, Лиса се касније наљути и збуни што јој је Аким лагао о свом идентитету. Аким објашњава да је желео да га она воли због онога ко је он, а не због онога шта је о, чак се нуди да се одрекне свог престола, али Лиса, и даље повређена и бесна, одбија да се уда за њега. Очајан, Аием се предаје договореном браку, али док одлазе, Аолеон замера Џафеу јер се држи застареле традиције уместо да размишља о срећи њиховог сина.

На свадбеној поворци, још увек сломљеног срца Аким постаје изненађен када је његова будућа невеста Лиса. Након церемоније, срећно се возе кочијом. Сведочећи таквом сјају, Лиса је истовремено изненађена и дирнута чињеницом да би се Аким тога одрекао само због ње. Аким се поново нуди да абдицира ако не жели овај живот, али Лиса заиграно одбија.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Еди Марфи принц Аким Џофер
Арсенио Хол Семи
Џејмс Ерл Џоунс краљ Џафе Џофер
Џон Ејмос Клео Макдовел
Меџ Синклер краљица Аолеон Џофер
Шери Хидли Лиса Макдовел
Клинт Смит берберин
Пол Бејтс Оха
Ерик Ла Сал Дарил Џенкс
Френки Фајсон газда
Ванеса Бел Имани Изи
Луј Андерсон Морис
Алисон Дин Патрис Макдовел
Шејла Џонсон дворска дама
Џејк Штајнфелд таксиста
Калвин Локхарт пуковник Изи
Самјуел Л. Џексон пљачкаш
Вонди Кертис Хол стадионски продавац
Дон Амичи Мортимер Дјук, просјак
Ралф Белами Рендолф Дјук, просјак

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Bach, Steven (30. 8. 1992). „Gross Profit: Fatal Subtraction: The inside story of Buchwald v. Paramount”. Los Angeles Times. Приступљено 10. 5. 2020. 
  2. ^ „Coming to America (1988)”. Box Office Mojo. IMDb. Приступљено 29. 3. 2019. 
  3. ^ Mcdougal, Dennis (4. 2. 1990). „Murphy movie made millions, but stayed in red”. Los Angeles Times. Приступљено 10. 5. 2020. 
  4. ^ Принц открива Америку на сајту AFI (језик: енглески)
  5. ^ Fitzpatrick, Molly (11. 4. 2015). „Reminder: A terrible 'Coming to America' TV pilot happened in 1989”. Splinter News. Приступљено 28. 9. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]