Приобална зона

С Википедије, слободне енциклопедије

Приобална зона, Литорал, литорална зона, обалска зона или приобаље је водени биом које чини обалски део мора, језера или река. То је подручје обале које се протеже од нивоа високе воде (плиме или високог водостаја) до нивоа ниске воде (осеке или ниског водостаја).

Разноврсност литорала[уреди | уреди извор]

Литорал је подељен на више станишта (супралиторал, медиолиторал, инфралиторал и циркалиторал) која, зависно од тога о којем се екосистему ради (море, река или језеро), могу бити веома различита.

Микростаништа морских екосистема[уреди | уреди извор]

Супралиторал је прво станиште литорала од копна према мору. Стално је изван воде, а море га влажи само прскањем таласа. Висина овог станишта варира, у зависности од изложености обале, од пола метра на заштићеним местима па до неколико метара у висину ако је обала изложена ветру који носи капљице мора.

Медиолиторал или еулиторал је следеће станиште литорала. То је подручје плиме и осеке које се протеже од горње границе високе плиме до доње границе нормалне осеке. За време плиме уроњен је у море, а за време осеке је изван мора, па еколошки фактори (температура, влажност, осветљеност и др.) веома варирају у овом подручју.

Сублиторал је назив за морско литорално подручје које је стално потопљено. У поморској биологији сублиторал се схвата као подручје мора до дубина на којима сунчево свјетло допире до морског дна и у којем живи највећи број морских организама. Унутар сублиторала еколози разликују два подручја, инфралиторал и циркалиторал.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]