Пријатељи (ТВ серија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Пријатељи
Пријатељи.png
Препознатљиво и као Friends
Формат комедија
Творац Дејвид Крејн
Марта Кауфман
Улоге Џенифер Анистон
Кортни Кокс Аркет
Лиса Кудроу
Мет Лебланк
Метју Пери
Дејвид Швимер
Држава порекла САД
Број епизода 238
Дужина трајања ~ 22 мин.
Емитовање
Премијерно на NBC
Прво приказивање 22. септембар 1994.  — 6. мај 2004.

Пријатељи (енгл. Friends) је била дуго емитована америчка телевизијска хумористичка серија, која говори о животима групе од шест особа, три мушкарца и три жене, који живе заједно на Менхетну. Створили су је Дејвид Крејн и Марта Кауфман, а серија је емитована од 1994. до 2004.

Серија је у Србији емитовала на каналима РТВ Пинк (1998-2007), ТВ Б92 (2011) и Прва плус (2015).

На РТВ Пинк је почела да се емитује 1998. године суботом у 20:15, 2000. године недељом у 21:00, касније 2002. године се емитовала радним данима у 18:15 и 23:30, 2006. године се емитована недељом од 11:00 до 13:00 и 2007. године радним данима у 13:00 исто на РТВ Пинк. Тренутно се емитује на ТВ Б92 радним данима у 15:00 и 01:15.

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Џенифер Анистон Рејчел Грин
Кортни Кокс Аркет Моника Гелер
Лиса Кудроу Фиби Буфе
Мет Лебланк Џои Трибијани
Метју Пери Чендлер Бинг
Дејвид Швимер Рос Гелер

Ликови[уреди]

Глумци у серији Пријатељи: Лиза Кудроу (Фиби Буфе), Џенифер Енистон (Рејчел Грин), Кортни Кокс Аркет (Моника Гелер), Дејвид Швимер (Рос Гелер), Мет Лебланк (Џои Трибијани) и Метју Пери (Чендлер Бинг)

Рејчел Грин је у почетку размажена богаташка кћерка, која бежи са сопственог венчања са такозваним Беријем и почиње да дели стан са Моником, својом школском другарицом. Тамо упознаје пријатеље који ће јој постати породица и особе на које увек може да се ослони. Касније ступа у везу са Моникиним братом Росом, с тим да се током трајања серије њихова веза неколико пута кида на дужи период, све док при крају серије не добијају ћерку Ему и поново се спајају у помало исфорсираном хепиенду.

Моника Гелер је скоро болесно педантна особа и одлична куварица, што јој је и посао којим се бави. Током трајања серије више пута је мењала ресторане у којима ради као главни кувар. Као млада била је изузетно дебела али је сада савршено шланк. На крају ће се венчати са њеним пријатељем Чендлером и они ће усвојити две близанаца.

Фиби Буфе је некадашња Моникина цимерка, после чега је остала у вези са њом и њеним друштвом. Ради хонорарно као масерка и (ређе) као певачица. Прилично је неконвенционална и верује у алтернативни приступ свему. Има идентичну сестру близнакињу Урсулу, која јој није нимало слична по карактеру. Сироче је, чија је мајка извршила самоубиство.

Џои Трибијани је у почетку другоразредни глумац, који тешко може да нађе бољи ангажман од наступа у рекламама и другоразредним позоришним представама. Ипак, на крају постаје добро плаћена звезда ТВ сапунице „Дани нашег живота“. Ноторни је женскарош, при чему му везе кратко трају јер не жели да се везује. Може нон стоп да једе а омиљено јело му је пица. Није баш најинтелигентнији, али зато има разоружавајући осмех.

Чендлер Бинг је запослен као стручњак за статистичке анализе у великој мултинационалној компанији. Док није напустио овај посао, био је далеко најбоље плаћен од све шесторо главних ликова. Он и Рос били су цимери на колеџу. У почетку серије са цимером Џоијем живи у стану преко пута стана у којем живе Моника и Рејчел. И он има проблема да нађе дуготрајнију партнерку, све док крајем четврте сезоне не ступи у љубавну везу са Моником, после чега обоје више не мењају партнере и чак се и венчавају. Како обоје не могу да имају децу, на крају одлучују да усвоје дете, које за њих рађа млада девојка из Охаја. Испоставља се да се ради о близанцима.

Рос Гелер је палеонтолог који обожава диносаурусе. Серија почиње тако што га супруга оставља зато јер се заљубила у другу жену, а ускоро га обавештава и да је трудна. Добијају сина Бена, кога одгајају његове две маме. Рос за то време има тешкоће да нађе дуготрајну везу, при чему чак три пута ступа у бракове који врло кратко трају.

Утицај серије[уреди]

Серија је извршила значајан утицај на популарну културу широм света, пре свега на модне детаље, а фризура коју носи Рејчел Грин била је често копирана у свету.

Џоијева честа узречица "How you doin'?" ("Како си ми?"), којом, изговореном уз швалерски осмех, он неодољиво осваја жене, ушла је у амерички сленг и често се користи при сусрету пријатеља или упознавању са женама. Често се користе и изрази "We were on a break" ("Веза нам је била на паузи“, израз којим је Рос оправдавао неверство (под јако олакшавајућим околностима) после којег га је Рејчел први пут оставила), и „Рос и Рејчел“, као синоним за пар који често раскида, али никако да раскине.

Кафић Центал Перк у којем се екипа често окупља, инспирисао је многе кафиће широм света, иако кафић са овим називом није постојао у Њујорку.

Врло велики број арапских имиграната у САД каже да су учили енглески гледајући "Пријатеље".

Занимљивости[уреди]

Серија је позната по томе што ју је тако дуго носило чак шест јако повезаних ликова, при чему се ни један он њих није наметнуо и постао главни. Скоро у свакој епизоди све шесторо су подједнако заступљени. Све шесторо су за сваку епизоду били једнако плаћени (почели су са 22.500$ а завршили са по 1.000.000$ по епизоди) и увек су о условима преговарали са продуцентима као целина.

Називи епизода немају класичне називе већ свака почиње речима "The One..." (Она у којој...), са изузетком прве и последње епизоде које се зову „Пилот“ и „Последња“ (The Last One). Прва епизода има и алтернативни назив Она у којој је све почело.

Последња епизода серије била је 4. најгледанија епизода неке серије свих времена у САД (после "M.A.S.H.", "Кафић Уздравље" и "Сајнфелд").

Након серије, лик Џои Трибијанија је отишао у Лос Анђелес и постао јунак сопствене серије "Џои“, али је серија после две сезоне престала са емитовањем 2006.

Лик који се највише појављивао након главне шесторке био је Гинтер, конобар у Централ Перку, заљубљен у Рејчел, кога игра Џејмс Мајкл Тајлер. Појавио се у 98 епизода. Занимљиво је да његов лик није имао име све до средине друге сезоне. Иначе, поред њега, једини глумци (ван шесторо главних) који су се појавили у свих десет сезона били су Елиот Гулд и Кристина Пиклс (Росови и Моникини родитељи).

У улози Чендлеровог оца појавила се Кетлин Тарнер. У једном каснијем интервјуу рекла је да је Метју Пери још увек зове тата.

Једина од шест главних глумаца која никада није била номинована за Еми била је Кортни Кокс Аркет.

На шпици за други део епизоде у Вегасу (почетак шесте сезоне), сви глумци су на најавној шпици имали додатно презиме Аркет (на пр. Џенифер Анистон-Аркет), укључујући и мушкарце, као виц на рачун новог презимена Кортни Кокс, која се између пете и шесте сезоне удала за Дејвида Аркета и променила презиме, додавши свом презимену мужевљево.

Од шесторо главних ликова једино је Чендлер јединац - Рејчел има две сестре, Фиби једну близнакињу, Рос и Моника су брат и сестра, а Џои има седам сестара.

Познату песму са најавне шпице изводи група Рембрантс. Сингл са овом песмом био је први на америчкој топ-листи.

Најмање осам глумаца награђених Оскаром се појавило у серији: Чарлтон Хестон, Шон Пен, Сузан Сарандон, Хелен Хант, Џулија Робертс, Рис Видерспун, Робин Вилијамс и Џорџ Клуни. У серији су се појављивали и други познати глумци, као што су на пример: Брус Вилис, Том Селек, Бред Пит, Кетлин Тарнер, Алек Болдвин, Изабела Роселини, Елиот Гулд, Лора Дерн, Тери Гар, Том Конти, Гари Олдман, Кристина Еплгејт или Хелен Баксендејл. Глумица Винона Рајдер се помиње у другој сезони, касније има епизодну улогу Мелисе, девојке коју је Рејчел пољубила на колеџу кад је била пијана.

Фибина трудноћа у серији се појавила тек након што је објавила да је заиста трудна. Како у стварном животу није носила тројке, то су костимографи чинили разне трикове да је учине крупнијом.

Серија је снимана пред “живом” публиком, али су код снимања преломних тренутака уклањали публику, тако да нико није знао шта се заиста догађа.

Када год би се Том Селек појавио у некој сцени, публика је сувише гласно аплаудирала, тако да су почетке сцена морали да снимају поново, овог пута без публике, како би могли да их користе у серији.

Џенифер Анистон је пристала да се појави у последњој сезони (2003—2004) тек након што су јој гарантовали да ће снимање бити окончано до јануара 2004., како би после тога могла да се посвети филмској каријери.

Пре него што су улоге подељено, намера је била да највећи међусобни интерес на љубавном плану имају Моника и Џои. У серији скоро ничега од тога није било.

Иако се радња дешава у Њујорку, серија је снимана у студију у Лос Анђелесу.

Последњу реченицу у серији изговара Чендлер. На Рејчелино питање: “Хоћемо ли на кафу?”, он у свом саркастичном стилу одговара: “Где ћемо?” (“Where?”). Иначе, прву реченицу у серији (не рачунајући песму са шпице) изговара Моника: “Нема ту о чему да се прича” (“There's nothing to tell”)

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]