Пријатељи (стрип)

С Википедије, слободне енциклопедије
„ПРИЈАТЕЉИ”
Prijatelji logo.png
Лого стрип серијала Пријатељи
Оригинални назив„Пријатељи”
ПричаМарко Тодосијевић - Мрвакс
Владимир Петковић - Влапет
Тихомир Костић - Ковенант
ЦртежМарко Тодосијевић - Мрвакс
Владимир Петковић - Влапет
Прва публикација2006. године, епизода Свакој (х)рани шаке соли доста
Веб-сајт[1]

Пријатељи је хумористички стрипски серијал који су створили београдски стрипари Марко Тодосијевић - „Мрвакс“, Владимир Петковић - „Влапет“ и Тихомир Костић - „Ковенант“.

Серијал је покренуо Тодосијевић 2006. године, у облику самиздата-фанзина.

Стрип је, између осталог, излаган и на редовним годишњим изложбама Радионице стрипа и илустрације „Ђорђе Лобачев“ (Студентски културни центар, Београд, од 2006), изложби „Мрвакс и Пријатељи“ (Центар за ликовно образовање „Шуматовачка“, Београд, мај 2012)[1] и Првој годишњој изложби Удружења стрипских уметника Србије (Галерија „Прогрес“, Београд, август 2012).[2]

Историјат[уреди | уреди извор]

Пријатељи су стрип серијал који створио Марко Тодосијевић - „Мрвакс“, након рада на мини стрип серијалу који је носио назив Звуци родног краја. Након тог серијала који је трајао свега годину дана (2003), Марко почиње да ради на новом пројекту и развијању нових ликова. Ипак, једини лик који је из стрипа Звуци родног краја имао икакву конекцију са данашњим Пријатељима је Вукота Шиљић, који се у том стрипу појављује као чангризави бармен, а у верзији Пријатеља, знамо га као шенутог пензионера и алкохоличара који хонорарно ради као деда мраз. Током рада на стрипу Звуци родног краја, Тодосијевићу је у једном тренутку као ко-сценариста помагао Марко Радовановић - „Маре“.

2006[уреди | уреди извор]

2006. година постаје година рађања Пријатеља. Најпре је створено пет ликова који су били : Кратковиди албино зомби Зомбиша, вечити студент Дуле, хибрид пса и мрмота Мрми, пихтијасти залуђеник за теливизијом Зглавко и нинџа који ради као шверцер, знан као Нинџа Ниџа. Ових пет ликова чини окосницу серијала и појављују се у свим бројевима стрипа. Дебитовали су септембра 2006. године у првом издању Пријатеља које је носило назив Свакој (х)рани шаке соли доста.

Марко Тодосијевић Мрвакс, творац серијала Пријатељи

Сам назив Пријатељи носи поприличну дозу ироније у себи, јер колико су год ликови имали пријатељских момената, толико је било и анимозитета међу истим, што је резултовало честим међусобним смицалицама, бруталним тучума и подлостима, али испричаним и осликаним, на тотално духовит начин.

2007[уреди | уреди извор]

Након издавања првог броја, који је имао две верзије тотално фанзиначку hand-made верзију и обичну (али нажалост без адекватних корица-већ само са велим омотом), стрип је примећен од стране алтернативног стрип удружења Shlitz comics, те је августа 2007. године са подршком Shlitz comics-а, стрип доживео реиздање, и био је допуњен са неколико нових страница и додатком новог лика, свињара и фана Бетмена, који је био отелотворен у карактеру знаног као Миле Бетмен. Убрзо након тога, само месец дана касније, исте године, излази друг број Пријатеља под називом Хармонија у земљи бедака. У том другом броју појављује се још неколико нових ликова као што су обсцени ован Зуба, ратнички настројени Мали Радојица и по први пут женски лик који је приказан кроз карактер Чобанице Анђе која је у том броју на кратко играла Дулетову девојку, да би недуго потом постала Радојицина љубав. Теме које је овај број обрађивао су се мало прошириле и на поље емоција, и одређених филозофија, али су примарни елементи тучњаве и провала и даље били присутни.

2008-2009[уреди | уреди извор]

2008. година је била период затишја јер је Тодосијевић био тотално посвећен раду на што више прича, што је резултовало објављивању два броја у 2009. години. Трећи број са насловом OSASUNA VS CALGARY, појавио се марта 2009. године, и по први пут осим Тодосијевића у броју се појавио и рад стрипара Марко Радовановић - „Маре“. - „Asterian“-а. Септембра 2009. године излази и четврти број насловљен Нема тата пара сине! који важи за најбољи број из првог циклуса серијала, али је нажалост био и лабудова песма серије. Осим Тодосијевића, овде се у улогама илустратора појављују познати српски цртачи Саша Арсенић, Милош Славковић и Боривоје Грбић - „Бора“ који су стрипу допринели својим верзијама ликова Пријатеља. Ипак, почетком 2010. године, због приватних обавеза и неких личних преокупација, Марко Тодосијевић - „Мрвакс“ је решио да прекине рад на Пријатељима, те је серијал угашен.

2011[уреди | уреди извор]

У другој половини 2011. године Марко Тодосијевић - „Мрвакс“, уз честа притискања Владимир Петковића - „Влапет“-а, Тодосијевић одлучује да поново покрене серијал. Појачан са Петковићем, двојац токо јесени и зиме ради на новим причама Пријатеља које су увеле и неке сасвим нове ликове као што су шанкерица Радојка, пропали продавац Митар Туки Трговац и конобарица Стамена.

2012[уреди | уреди извор]

Априла 2012. године Петковић и Тодосијевић уз подршку Shlitz comics-а и Центра за ликовно образовање „Шуматовачка“, издају специјални број који је уједно био и први број другог циклуса Пријатеља. За разлику од првог серијала, овде су се ликови Пријатеља сусретали са много актуелнијим темама данашњице, те је и сам приступ причи и графичком решењу био нешто екстремнији него у прошлости. И док се Тодосијевић донекле са делом стрипа који је био у оквиру породичног паковања и носио наслов поглавља Мемоари једног Ниџе представио својим стандардним, али опет свежијим приступом причи и слици, у ехтреме пакету и поглављу Лов у мутном, Петковић се представља са тотално атипичним приступу за стандардне Пријатеље и то најбоље представљају епизоде где се ликови сусрећу са црнохуморним ситуацијама и латентним еротизмом. Овај број је унео новину и са тим што је формат са Б5 промењен у А4.

Аутори „Пријатеља“: Ковенант, Мрвакс, Влапет (©2013)

Недуго по објављивању броја, двојцу се прикључује и трећи човек, Тихомир Костић - „Ковенант“. Након Костићевог приступа тиму, сва тројица одлучују да Пријатеље дотерају и извршне одређене измене ликовима и концепту. Најпре, одлучено је да сам стрип више не носи етикету фанзин, већ хумористички стрип магазин и да се са самим стрипом циља на озбиљнији издавачки рад. Друга измена је била избацивање дотадашњег домаћег Бетмена који је замењен ликом Мачо Микула којег је смислио Петковић, и чему је серијал добио на откаченијем и још смехотреснијем приступу. Предлозима Костића, одлучено је да се и лик Мрмија модификује, тако да је добијен лик у рангу обсценог овна Зубе, само још екстремније природе. Осим тога, у даљем сређивању Пријатеља, Петковић уводи петнаестак нових ликова, од којих ваља поменути Гојка Гробара, Фантастичног Драгана и можда најупечатљивије ликове серијала, Кунг Фу роме.

Велики рад на припреми новог броја, трајао је од априла до октобра 2012. године, и одлучено је да нови број носи назив Насечи ми леба и паризер на косо, и за разлику од својих претходника, овај број има 44 стране, и као и специјални број (број 1), урађен је на формату А4.

2013[уреди | уреди извор]

Током месеца јануара, трио је започео рад на новом броју Пријатеља, који тренутно носи радни наслов Дај...дај...'армонике. Према речима самих аутора, нови број, биће другачији од свега до сада. И док је други број Насечи ми 'леба и перизер на косо, на неки начин био експериментални пројекат који је нудио сет различитих стилских приступа, трећи број донеће сасвим нову дефиницију у изгледу Пријатеља, као и сложенију структуру епизода. У марту ове године, одржана је промоција другог броја у ликовном центру Шуматовачка, а аутори серијала су се појавили и у емисији Беокулт (РТС 2), у којој су дали интервју везан за Пријатеље.

Током лета текуће године, креативни тројац је одлучио да унесе битне промене у начину поставки прича и концепта. На првом месту, одлучено је да стрип превазиђе до сада устаљени шаблон нагомиланих гегова и спрдње која се прожима на пар табли, већ да се убаце сложеније приче које би боље приближиле ликове самим читаоцима а и увеле их у прича ко су Пријатељи заиста. На другом месту, сам по себи, концепт се не би базирао само на тренутним-актуелним догађајима, већ на читавој лепези варијација, од алтернативне историје, СФ-а, хорора, трилера, ноара, фантазије...

2014[уреди | уреди извор]

Креатори серијала целу годину посвећују раду на новом приступу и изгледу стрипа, који ће током 2015. године угледати светлост дана са својим првим правим стрип албумом. Делић новог профила серијала је приказан у стрип ревији Парабелум, из републике Српске, која се са својим 6. бројем, појављује у последњим месецима 2014. године.

Стил и приступ[уреди | уреди извор]

Цртачки стил Пријатеља се углавном ослања на италијанску школу цртања и под видним је утицајима аутора као што су Магнус, Фабио Шивители и Сандро Доси. Са друге стране приметни су и благи утицаји француско белгијске школе и утицаја аутора попут Франкена и Удерца, као и стила који је близак Симпсоновима.

Окружење[уреди | уреди извор]

Серијал је смештен у имагинарни град по имену Шиљино Брдо, који се налази негде у Србији, а ликови Пријатеља се најчешће налазе у мрачним уличицама, парку знаном као Шевин гај, центру града - познатијем као Трг овна и чобана или улицама попут Плато Бесне Мангулице и Улица девет боема, а могу се срести и у кафани Три леша коју води лик Риста Туриста.

Концепт[уреди | уреди извор]

Иако се сам серијал ослања на традиционалном хумору, прилагодљив је данашњем времену и актуелностима садашњице. Без кочница, Пријатељи кокетирају са омаловажавањем кич и шунд културе, поремећаја вредности у друштву и погледа на свет из сасвим друге визуре, уз често присуство црног хумора и латентне обсцености. Ипак, и поред тога, стрип се бави темама као што су борилачке вештине, трилер, ноар тематика, и задире на територију фолклора, хорор идиома, митова, фантазије, историје, легенди и научне фантастике.

Ван стрипа[уреди | уреди извор]

Аутори серијала, Марко Тодосијевић - „Мрвакс“ и Владимир Петковић - „Влапет“, 2012. године су се појавили у филму Уточиште[3] у режији Милоша Дачковића - „Енглеза“. Владимир Петковић - „Влапет“ је у периоду 1995-2011 учествовао у музичком пројекту ОН[4].

Ликови[уреди | уреди извор]

Сам серијал је стартовао са пет ликова, али се то временом проширило, и данас свеукупно, серију чини око 30-так ликова, разних профила.


Списак ликова[уреди | уреди извор]

 • ГЛАВНИ ЛИКОВИ:

- Мачо Микула - Зомбиша - Нинџа Ниџа - Студент Дуле - Зглавко - Мрми - Ванеса Плавуша - Вукота Шиљић - Кунг фу Роми - Гојко Гробар - Фантастични Драган

 • ЛИКОВИ ПОДРШКЕ:

- ДЈ Сарма - Радојица - Чобаница Анђа - Лидија Плавуша - Радојка Пампрковић - Стамена Либрис - Зуба - Милорад Бјелогрлић Којо - Риста Туриста

 • ПОВРЕМЕНИ ЛИКОВИ:

- Џеки - Крмак Гроки

 • СПОРЕДНИ ЛИКОВИ:

- Митар Туки Трговац - Мечка Силвана - Богдан Пампрковић - Добрила Пампрковић - Мастиф Тигар - Мастиф Вихор - Сармина млађа сестра

 • ЗЛИ ЛИКОВИ:

- Веверац - Доктор Сидригајло - Бошко Муха - Јелисавета Господарица Ноћи - Катћуша - Господин Рамадани - Манга Мандов

 • ИЗБАЧЕНИ ЛИКОВИ:

- Миле Бетмен

Стрипографија[уреди | уреди извор]

 • Свакој (х)рани шаке соли доста (2006); 26 страна
 • Хармонија у земљи бедака (2007); 26 страна
 • Osasuna vs Calgary (2009); 20 страна
 • Нема тата пара сине! (2009); 36 страна
 • Породични Пакет/Extreme Пакет (специјални број) (2012); 24 стране
 • Насечи ми 'леба и паризер на косо (2012); 44 стране

Епизоде[уреди | уреди извор]

Први циклус серијала[уреди | уреди извор]

Свакој (х)рани шаке соли доста (2006) + (2007)[уреди | уреди извор]

Насловница Свакој (х)рани шаке соли доста, првог броја стрипа „Пријатеља“

Број: 1 Сценарио и цртеж: Марко Тодосијевић - Мрвакс

Сиже[уреди | уреди извор]

Уводна прича, описује Главне ликове и њихове односе. Имамо стандардну слику клинаца из сиромашног Краја (Дуле, Зглавко, Зомбиша и Мрми), која углавном убија време фудбалом и испијањем пива. Међуитим, у Комшилук се досељава извесни Нинџа Ниџа чија територија добија статус опасног Краја, и који је праћен Милом Бетменом, својим старим знанцем и архинепријатељем.

Ликови који се појављују у овом броју[уреди | уреди извор]

 • Главни ликови:

- Зомбиша - Нинџа Ниџа - Дуле студент - Мрми - Зглавко

 • Избачени ликови:

- Миле Бетмен

 • Додатни ликови - статисти (само у овом броју)

- Дулетов отац - Дулетова мајка - Збуњени Пензионер

Хармонија у земљи бедака (2007)[уреди | уреди извор]

Насловница Хармонија у земљи бедака, другог броја стрипа „Пријатеља“.

Број: 2 Сценарио и цртеж: Марко Тодосијевић - Мрвакс

Сиже[уреди | уреди извор]

Пријатељи добијају новог али пргавог комшију, малог Радојицу, који је претња свима па и самом Ниџи. Зглавко открива да поново може да користи ноге, Дуле проналази љубав свог живота, Мрми и Зглавко спроводе освету, а једна овца константно Добија на картама.

Ликови који се појављују у овом броју[уреди | уреди извор]

 • Главни ликови:

- Зомбиша - Нинџа Ниџа - Дуле студент - Мрми - Зглавко

 • Избачени ликови:

- Миле Бетмен

 • Ликови подршке:

- ДЈ Сарма - Радојица - Чобанчица Анђа

 • Повремени ликови

- Пргави Џеки

 • Додатни ликови - статисти (само у овом броју)

- Брка - Клиња - Срећна овца - Отета овца - Уснула овца - 8 малих пилића - Носећа кокошка #1 - Носећа кокошка #2

Osasuna VS Calgary (2009)[уреди | уреди извор]

Насловница Osasuna VS Calgary, трећег броја стрипа „Пријатеља“.

Број: 3 Сценарио и цртеж: Марко Тодосијевић - Мрвакс

Сиже[уреди | уреди извор]

Миле безуспешно покушава да се супротстави Ниџи, а Ниџа Малом Радојици. Мрми сам Зомбиша су поново у клинчу. Дуле остаје без посла али и девојке коју неко опасно Прети да му преузме.

Ликови који се појављују у овом броју[уреди | уреди извор]

 • Главни ликови:

- Зомбиша - Нинџа Ниџа - Дуле студент - Мрми - Зглавко - Вукота Шиљић

 • Избачени ликови:

- Миле Бетмен

 • Ликови подршке:

- ДЈ Сарма - Радојица - Чобанчица Анђа

 • Повремени ликови

- Пргави Џеки „Џеки“

 • Додатни ликови - статисти (само у овом броју)

- Дулетов деда - Псујући варварин - Збуњени Зец - Отета Овца # 1 - Отета Овца # 2 - Стиснута Овца - Кафанска певачица - Пијана женска # 1 - Пијана женска # 2 - Побеснели гостионичар

Нема тата пара сине! (2009)[уреди | уреди извор]

Насловница Нема тата пара сине!, четвртог броја стрипа „Пријатеља“.

Број: 4 Сценарио и цртеж: Марко Тодосијевић - Мрвакс

Сиже[уреди | уреди извор]

Дуле води битку Коју не Може да добије, Ниџа упознаје кунг-фу деда мраза, а правда Добија Новог маскираног осветника. Зглавко покреће бизнис са Мрмијем и Зомбишом. Две Плавуше на улици опасно вребају са катанама, а једна од њих се нарочито окомила на Дулетово срце.

Ликови који се појављују у овом броју[уреди | уреди извор]

 • Главни ликови:

- Зомбиша - Нинџа Ниџа - Дуле студент - Мрми - Зглавко - Вукота Шиљић - Ванеса Плавуша

 • Избачени ликови:

- Миле Бетмен

 • Ликови подршке:

- ДЈ Сарма - Радојица - Чобанчица Анђа - Лидија Плавуша - Ован Зуба

 • Повремени ликови

- Пргави Џеки - Крмак Гроки

 • Додатни ликови - статисти (само у овом броју)

- Девојка на слици - Крмача - 2 мала пилета - Угњеждена Пилетина - Побеснели певац - Печена илетина (жртва) - (ниједна животиња у стрипу није стварно повређена (коришћене су плишане реплике)) - Срећна Овца - Поспана кокошка - Петао и кокошка у љубавном заносу - Пилићи - Избацивач # 1 - Избацивач # 2 - Смешно дете

Други циклус серијала[уреди | уреди извор]

Породично паковање + Екстремни пакет (2012)[уреди | уреди извор]

Насловница Породични Пакет/Extreme Пакет!, специјалног/првог броја стрипа „Пријатеља“.

Специјални број/ број: 1 Текст и цртеж: Марко Мрвакс Тодосијевић и Владимир Влапет Петковић

Сиже[уреди | уреди извор]

Зомбиша упропашћава Заједнички посао, Зглавко сазнаје каквог је порекла роба коју продаје, Ниџа проналази нове девојке али и нове невоље, Миле се окреће капљици и безуспешном мувању, а Мрми проналази мету којој не Може да одоли.

Ликови који се појављују у овом броју[уреди | уреди извор]

 • Главни ликови:

- Зомбиша - Нинџа Ниџа - Дуле студент - Мрми - Зглавко - Вукота Шиљић - Ванеса Плавуша

 • Избачени ликови:

- Миле Бетмен

 • Ликови подршке:

- Лидија Плавуша - Радојка - Стамена

 • Споредни ликови:

- Митар Туки Трговац

 • Додатни ликови - статисти (само у овом броју)

- Бесни Полицајац - Уличар - Пинап Штрумфета на постеру - Оцењивач - Кинески излагач - Амерички излагач - 10 црнаца - Разиграна омладина у дискотеци - Конобар са туром пића - Владимир Петковић Влапет - Марко ТодосијевиЋ Мрвакс - Прсата плавуша - Бринета на барској столици

Насечи ми 'леба и паризер на косо (2012)[уреди | уреди извор]

Насловница Насечи ми 'леба и паризер на косо.

Број: 2 Текст: Марко Мрвакс Тодосијевић, Владимир Влапет Петковић и Тихомир Ковенант Костић Цртеж: Марко Мрвакс Тодосијевић и Владимир Влапет Петковић Насловна страна: Саша Арсенић Илустрације: Владимир Влапет Петковић, Тихомир Ковенант и Боривоје Грбић - „Бора“

Сиже[уреди | уреди извор]

Елегија се спева над Милом Бетменом, Мрми и Зомбиша су у менталном делиријуму, Радојица је наишао на јаче од себе, док Зуба и даље тали своју похотничку глад. Вукота Шиљић и Гојко гробар уживају у чарима лета и лепотама женских облина. У крају се појављује нова екипа силеџија, знаних Као Кунг фу роми ... Ниџа осећа гнев њихових песница и табана.

Ликови који се појављују у овом броју[уреди | уреди извор]

 • Главни ликови:

- Мачо Микула - Зомбиша - Нинџа Ниџа - Дуле студент - Мрми - Зглавко - Вукота Шиљић - Гојко Гробар - Ванеса Плавуша - Петрит, Мухерем, Кисмет (Знани као „Кунг фу роми“) - Фантастични Драган

 • Избачени ликови:

- Миле Бетмен

 • Ликови подршке:

- ДЈ Сарма - Радојка - Стамена - Чобанчица Анђа - Ован Зуба

 • Споредни ликови:

- Митар Туки Трговац - Риста Туриста

 • Повремени ликови

- Пргави Џеки - Крмак Гроки - Мечка Силвана

 • Додатни ликови - статисти (само у овом броју)

- Девојка у бикинију - Ђилкош са мобилним на плажи - Девојка у топлесу - Девојка под тушем - Гола Девојка - Девојка која лежи - Неки пас на плажи - Гости на свадби - Свадбарски бенд - Митрова жена - Клинац - Пензионери - Разочарана девојка - Кајман - НН лице на арт перформансу - НН лице у кафеу - НН лице #1 на Сарминој журци - НН лице #2 на Сарминој журци - Шипарица на Сарминој Журци - Милф у кафеу - Милф #2 - Зубар - Људи у аутобусу - Маса људи на плажи - Мо - Костреша - Анђина изгубљена овца - Крмача у севдаху - Три Крмаче у севдаху - Мајка са дететом - Радница у играоници #1 - Радница у играоници #2 - Оплљачкана баба #1 - Оплљачкана баба #2 - Пљачкаш #1 - Пљачкаш #2 - Шизика на клупи - Трансвестит - Људи у граду - Девојка с деколтеом - Цинична девојка - Милф испред тоалета - Геј - Гојков Чукундеда - Паор са пиштољем - Камионџија

Извори[уреди | уреди извор]

 1. ^ О изложби „Мрвакс и Пријатељи“ Архивирано на сајту Wayback Machine (25. август 2012), Центар за ликовно образовање „Шуматовачка“, мај 20120.
 2. ^ Подсећамо на Прву годишњу изложбу Удружења стрипских уметника, „Стрипвести“, 3. август 2012.
 3. ^ Sanctuary (Movie), Приступљено 24. 4. 2013.
 4. ^ ON (Anarchy noise project), Приступљено 24. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]