Проблем зла

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

У филозофији религије, проблем зла садржи се у питању како објаснити зло ако постоји божанство које је свеблагонаклоно, свемогуће и свезнајуће (види теизам).[1][2]

У питању је класични теолошки проблем за сваку монотеистичку религију која тврди да је све створио један свемогући и бескрајно добри Бог. Проблем гласи: Како постојање свемогућег и бескрајно доброг Бога помирити с чињеницом постојања зла у свету?


Неки филозофи тврде да је истовремено постојање доброг Бога и зла логички непомирљиво или невероватно. Покушаји да се реши ово питање је основни проблем теодицеје.

Неки одговори на ова питања укључују аргументе да слободна воља не може постојати без могућности зла, да људи не могу да разумеју Бога, да је патња потребна за духовни развој и да је зло последица палог света.

Постоје многе расправе о злу и везаним проблемима у другим филозофским пољима као што су секуларна етика[3][4][5] и еволуциона етика[6][7]. Међутим, проблем зла се уобичајено узима у теолошком контексту.[1][2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 The Stanford Encyclopedia of Philosophy, "The Problem of Evil", Michael Tooley
  2. 2,0 2,1 The Internet Encyclopedia of Philosophy, "The Evidential Problem of Evil", Nick Trakakis
  3. ^ Nicholas J. Rengger, Moral Evil and International Relations, in SAIS Review 25:1, Winter/Spring 2005, pp. 3-16
  4. ^ Peter Kivy, Melville's Billy and the Secular Problem of Evil: the Worm in the Bud, in The Monist (1980), 63
  5. ^ Kekes 1990.
  6. ^ Timothy Anders, The Evolution of Evil (2000)
  7. ^ J.D. Duntley and David Buss, "The Evolution of Evil," in Miller, Arthur (2004). The Social Psychology of Good and Evil (PDF). New York: Guilford. стр. 102—133. ISBN 978-1-57230-989-0. 

Литература[уреди | уреди извор]