Провинција Раседна долина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Провинција Раседна долина
енгл. Rift Valley Province
свах. Mkoa wa Bonde la Ufa
Основни подаци
Држава  Кенија
Административни центар Накуру
Број дистрикта 14
Становништво
Становништво 10.006.805 (2009)
Густина насељености 55 становника/km²
Положај
Површина 182.413 km²
Координате 0° СГШ; 36° ИГД / 0° СГШ; 36° ИГД / 0; 36
Провинција Раседна долина на мапи Кеније

Провинција Раседна долина је била једна од осам првинција Кеније до 2009. године. Према подацима из 2009. године у њој је живело 10 милиона 6 хиљада 805 становника. Површина коју је заузимала је 182 413 км2. Главни град је био Накуру.

Географија[уреди]

Рељефу провинције Раседна долина одређен је тектонским ровом Велика раседна долина који се пружа у правцу север-југ дуж читаве источне Африке. У провинцији Раседна долина се налази велики број језера: Туркана, Баринго, Богориа, Магади, Накуру, Најваша. Због велике површине територије у провинцији Раседна долина се среће више климатских типова - од саванске вегетације и полусушне климе на југу, преко подручја са довољном количином падавина у средишњем делу, до полупустиње и сушне климе на северу.

Становништво[уреди]

На подручју бивше провинције Раседна долина живе припадници више етничких група: Каленџин, Масаи, Самбуру и други.

Привреда[уреди]

Становништво на подручју бивше провинције Раседна долина је запослено највећим делом у пољопривреди (плантаже чаја) и хортикултура.

Дистрикти[уреди]

Провинција Раседна долина је 2009. године била подељена на 14 дистрикта и то: Баринго, Бомет, Каџиадо, Керичо, Лаикипиа, Мараквет, Накуру, Нанди, Нарок, Самбуру, Транснзоиа, Туркана, Јуасин Гишу и Западни Покот.