Провинција Раседна долина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Провинција Раседна долина
енгл. Rift Valley Province
свах. Mkoa wa Bonde la Ufa
Положај
Држава  Кенија
Админ. центар Накуру
0° СГШ; 36° ИГД / 0° СГШ; 36° ИГД / 0; 36
Површина 182.413 km2
Становништво 2009.
 — број ст. 10.006.805
 — густина ст. 54,86 ст./km2
Број округа 14

Провинција Раседна долина је била једна од осам провинција Кеније до 2009. године. Према подацима из 2009. године у њој је живело 10 милиона 6 хиљада 805 становника. Површина коју је заузимала је 182 413 км2. Главни град је био Накуру.

Географија[уреди]

Рељефу провинције Раседна долина одређен је тектонским ровом Велика раседна долина који се пружа у правцу север-југ дуж читаве источне Африке. У провинцији Раседна долина се налази велики број језера: Туркана, Баринго, Богориа, Магади, Накуру, Најваша. Због велике површине територије у провинцији Раседна долина се среће више климатских типова - од саванске вегетације и полусушне климе на југу, преко подручја са довољном количином падавина у средишњем делу, до полупустиње и сушне климе на северу.

Становништво[уреди]

На подручју бивше провинције Раседна долина живе припадници више етничких група: Каленџин, Масаи, Самбуру и други.

Привреда[уреди]

Становништво на подручју бивше провинције Раседна долина је запослено највећим делом у пољопривреди (плантаже чаја) и хортикултура.

Дистрикти[уреди]

Провинција Раседна долина је 2009. године била подељена на 14 дистрикта и то: Баринго, Бомет, Каџиадо, Керичо, Лаикипиа, Мараквет, Накуру, Нанди, Нарок, Самбуру, Транснзоиа, Туркана, Јуасин Гишу и Западни Покот.