Провинција Раседна долина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Провинција Раседна долина
енгл. Rift Valley Province
свах. Mkoa wa Bonde la Ufa
Положај
Rift Valley.jpg
Држава Кенија
Админ. центарНакуру
0° СГШ; 36° ИГД / 0° СГШ; 36° ИГД / 0; 36
Површина182.413 km2
Становништво2009.
 — број ст.10.006.805
 — густина ст.54,86 ст./km2
Број округа14

Провинција Раседна долина је била једна од осам провинција Кеније до 2009. године. Према подацима из 2009. године у њој је живело 10 милиона 6 хиљада 805 становника. Површина коју је заузимала је 182 413 км2. Главни град је био Накуру.

Географија[уреди]

Рељефу провинције Раседна долина одређен је тектонским ровом Велика раседна долина који се пружа у правцу север-југ дуж читаве источне Африке. У провинцији Раседна долина се налази велики број језера: Туркана, Баринго, Богориа, Магади, Накуру, Најваша. Због велике површине територије у провинцији Раседна долина се среће више климатских типова - од саванске вегетације и полусушне климе на југу, преко подручја са довољном количином падавина у средишњем делу, до полупустиње и сушне климе на северу.

Становништво[уреди]

На подручју бивше провинције Раседна долина живе припадници више етничких група: Каленџин, Масаи, Самбуру и други.

Привреда[уреди]

Становништво на подручју бивше провинције Раседна долина је запослено највећим делом у пољопривреди (плантаже чаја) и хортикултура.

Дистрикти[уреди]

Провинција Раседна долина је 2009. године била подељена на 14 дистрикта и то: Баринго, Бомет, Каџиадо, Керичо, Лаикипиа, Мараквет, Накуру, Нанди, Нарок, Самбуру, Транснзоиа, Туркана, Јуасин Гишу и Западни Покот.