Програм ОУН за насеља

Из Википедије, слободне енциклопедије

Програм Уједињених нација за насеља - УН-Хабитат је програм Уједињених нација који се бави проблемима развоја насеља. Основан је 1978. године са седиштем у Најробију под називом Центар Уједињених нација за насеља да би од 2002. постао пуноправан програм Уједињених нација са скраћеним називом УН Хабитат.

Историјат[уреди]

Уједињене нације су 1996. године одржале другу конференцију о градовима, Хабитат II, у Истанбулу, да би процениле какав је напредак постигнут у току две деценије од прве конференције о насељима у Ванкуверу 1976. године и поставиле нове циљеве за нови миленијум. Политички документ који је проистекао из овог „Урбаног самита“ и који је усвојила 171 земља је познат под именом Хабитат Агенда и садржи преко 100 мера и 600 препорука за развој насеља. У октобру 2016. године је одржана трећа светска конференција о насељима под називом Хабитат III у Киту са циљем праћења остваривања 11. циља одрживог развоја. Политички документ који је проистекао са треће конференције УН о насељима, има 175 ставки за усмеравање политика урбаног развоја и становања у периоду од следећих 20 година до одржавања конференције Хабитат IV, зове се Нова урбана агенда.

Мандат[уреди]

Мандат УН-Хабитата је учвршћен 1. јануара 2002. године, а њен статус је подигнут на ниво пуноправног програма система УН-а у Резолуцији А/56/206 Генералне скупштине УН-а. У току је рад на кључним препорукама Миленијумске декларације, која представља развојни план рада Уједињених нација до 2015. године. Захваљујући овој ревитализацији УН-Хабитат је директно доспео у главни ток развојног плана рада Уједињених нација за смањење сиромаштва уз релевантији и усредсређенији скуп програма и приоритета. Управо кроз овај план рада УН-Хабитат доприноси укупном циљу система Уједињених нација да смањи сиромаштво и промовише одрживи урбани развој. С обзиром да је 2007. године проценат урбаног становништва у свету прешао праг од 50% проблеми уређења и планирања насеља и целокпуног простора су додатно добили на значају, као и мандат Програма УН за насеља - УН-Хабитата.

Спољашње везе[уреди]

Види још[уреди]