Продан Рупар

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Продан Рупар
ProdanRupar.gif
Продан Рупар
Датум рођења1815.
Место рођењаТрусина
Датум смрти1875.
Место смртиПлана

Продан Рупар (Трусина, 1815Плана 1875) био је један од вођа Херцеговачког устанка 1875. Истицао се у у локалним устанцима који су се јављали после 1852. у Херцеговини.

Биографија[уреди | уреди извор]

Продан Рупар рођен је на Трусини више Дабарског поља, од оца Тома трговца и мајке Јелене домаћице. Незадовољство због турског окупатора и терора над Херцеговцима натјерало је Продана Рупара и остале вође народа у Херцеговини Петара Радовића, Јована Гутића, Симуна Зечевића, Илију Стевановића и Тривка Грубачића, да се током августа и септембра 1874. састају се и одлучују да почну припреме за устанак за слободу Херцеговине. Доносе одлуке о припреми оружја и муниције, мјеста за збјегове народа, припреми подршке Црне Горе устанку и припремају све тако да се устанак дигне на прољеће 1875. Ова група је у октобру ступила у преговоре са црногорским кнезом (књазом) Николом Првим Петровићем.

Турци су дознали за преговоре са кнезом и покушавају да похапсе коловође, али ови бјеже у Црну Гору у зиму 1874. на 1875. Велике силе су се умијешале, нарочито Аустроугарска која је зарад својих интереса у БиХ тражила од Турске да помилује коловође и изврши амнестију. Турци под притиском пристају и улазе у преговоре.

У великом устанку у Херцеговини (1875—1878) Продан Рупар је био један од најистакнутијих устаничких вођа. Према списку који су израдиле преживјеле старјешине херцеговачке устаничке војске који су се након устанка склонили у Никшић, Продан Рупар је умро 1875. године у мјесту Плана код Билеће.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]