Прокеш најамна палата

С Википедије, слободне енциклопедије
Прокеш најамна палата
Прокеш најамна палата
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанка1887.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Прокеш најамна палата се налази у Суботици, у улици Корзо број 15, подигнута је 1887. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Спомен-плоча на палати

Зграда је масивна, монументална грађевина која заузима целокупан урбани блок. Изграђена је по пројектима суботичког архитекте Гезе Коцке. Ова двосптратница се протеже на три улице и то Матије Корвина, улицу Корзо и улицу Ђуре Ђаковића. У основној концепцији одговара стилу италијанске ренесансе, коју карактерише масивно приземље са грубом обрадом фасадног платна и лучним порталима. Спратни део је већ издиференциранији и лакши. По њему се протеже једноставни низ правоугаоних прозора уоквирених античким формама полустубова са коринтским капителима и тимпанонима на високом архитраву. Средишњи низ прозора првог спрата надкриљују лучни тимпанони. Сваки прозор је раздвојен плитким пиластром. На првом спрату међуспратна конструкција је раздвојена низом балустрада испод прозора, а на другом фризом званим «пасји скок». Прозори другог спрата закључени су равном архитравном плочом. У угловима објекта доминирају четвороугаоне куполе положене на ниске балустраде.[1]

Прокеш палата је највећа најамна зграда у граду и чини логичан завршетак корзоа који је састављен од низа управо оваквих зграда намењених издавању.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.