Противваздухопловна одбрана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Мобилни ракетни систен земља-ваздух 2К12 Куб (SA-6).
Јурофајтер тајфун је савремени авион за борбу ваздух-ваздух.

Противваздухопловна одбрана или противваздушна одбрана (ПВО) је у саставу војске, са задатком да штити ваздушни простор своје зоне одговорности, као и да пружа подршку својим копненим и укупним оружаним снагама. Крајњи јој је циљ заштита од непријатељског дејства из ваздушног простора — територије, становнишва, сопствених оружаних снага и инфраструктуре земље. Обично је део вида ратног ваздухопловства, а може бити и засебан. Сачињавају је — ловачка авијација (ЛА), ракетно-артиљериске јединице (АРЈ) и јединице за ваздухопловно обавештавање, јављање, извиђање и навођење (ВОЈИН или ВОЈ у Војсци Црне Горе), а то су родови војске.

Историја[уреди]

Различита ватрена оружја коришћена су у те сврхе још од појаве првих борбених авиона у Првом светском рату, са сталним повећањем ефикасности. У периоду након Другог светског рата почиње развој и коришћење вођених ракета земља-ваздух, топова и митраљеза. Данас се ти системи користе најчешће у комбинацији у системима противваздухопловне одбране земља-ваздух и ваздух-ваздух, а напредне ракете поседују „паметно“ навођење без учешћа авиона после лансирања (лансирај и заборави).
Такве софистициране ракетне системе ваздух-ваздух користе ловачки авиони четврте и пете генерације. [1][2][3][4]

Прво обарање авиона дејством земља-ваздух[уреди]

Противваздухопловна одбрана на мору.
Противавионски топ (ПАТ) М55 (3/20), са посадом, на положају.

Дана 30. септембра 1915. године три аустроугарска авиона бомбардовала су Крагујевац. Радоје Љутовац је по наређењу командира већ био код свог топа, који је био модификовани турски топ, заробљен 1912. године и није имао противавионску намену. Нанишанио је и опалио гранату у правом моменту. Погодио је авион, марке Ферман, који се затресао, из њега је кренуо да избија дим и затим се срушио на земљу, у улицу Престолонаследника Петра, поред куће Обрена Јанковића. Ово је било прво забележено обарање авиона дејством са земље у светској историји ваздухопловства. [5]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Војска Србије”. Архивирано из оригинала на датум 30. 12. 2008. Приступљено 18. 01. 2012.  Текст „ Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана ” игнорисан (помоћ); Текст „ Јединице и установе ВиПВО ” игнорисан (помоћ); Текст „ 250. ракетна бригада ПВД ” игнорисан (помоћ)
  2. ^ „Војска Србије”. Архивирано из оригинала на датум 06. 12. 2008. Приступљено 18. 01. 2012.  Текст „ Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана ” игнорисан (помоћ); Текст „ Јединице и установе ВиПВО ” игнорисан (помоћ); Текст „ 126. бригада ВОЈИН ” игнорисан (помоћ)
  3. ^ Развој оружаних снага СФРЈ, 1945-1985, Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана, Развој родова РВ и ПВО од 1960. до 1985. године, група аутора, pp. 160-165, Београд, 1989.
  4. ^ Stockholm Internation Peace Research Institute — Arms Transfers Database, Приступљено 24. 4. 2013.
  5. ^ Radivoje[Radoje] Raka Ljutovac[мртва веза]

Спољашње везе[уреди]