Професионална оријентација

С Википедије, слободне енциклопедије

Професионална оријентација је сложен поступак при избору занимања чији је циљ да појединца, на основу систематског и детаљног проучавања његових психофизичких способности и особина личности, усмери на ону групу занимања у којима би, врло вероватно, имао највише успеха и задовољства у раду.

Процес професионалне оријентације[уреди | уреди извор]

Процес професионалне оријентације воде едуковани психолози или каријерни саветници који су своје образовање стекли у области саветовања. Најчешће се састоји из два дела: попуњавање психолошких и тестова личности, као и обављање дубинског разговора са појединцем где каријерни саветник сазнаје додатне информације и процељује вештина, знања и вредности појединца.[1]

Професионална оријентација не може бити једнако организована у свим државама. Свака држава има различите друштвено-економске изазове, демографске трендове, систем образовања као и систем државних институција.[2] Самим тим процес професионалне оријентације је усмерен на развој кадрова који одговарају националним изазовима.

Ипак, циљеви којима се стреми су исти у свим државама. Особа којој је потребна подршка за развој каријере, треба и да је добије.[2]

Елементи професионалне оријентације[уреди | уреди извор]

Професионална оријентација може обухватити неколико различитих сервиса и услуга у завистности од типа оријентације која је потребна појединцу. Неке од најчешћих услуга и сервиса су[3]:

Едукација из области професионалне оријентације[уреди | уреди извор]

Различите врсте обука и тренинга који омогућавају младима да разумеју своја интересовања и вештине, али и обезбеђују знања о тржишту рада тако да им олакшавају доношење одлуке за своје будуће образовање и занимање.

Каријерно информисање[уреди | уреди извор]

Обезбеђивање информација о занимањима, потребама на тржишту рада, образовним институцијама и другим активностима које се реализују у овој области (сајмови, праксе, волонтирање...).

Каријерно саветовање[уреди | уреди извор]

Обавља се са појединцем које му омогућава да сагледа сопствене циљеве ради даљег професионалног развоја, доношења одлука у вези будуће каријере приликом тражења али и касније приликом обављања посла.

Посредовање у запошљавању[уреди | уреди извор]

Пружање информација ради проналажења запослења или покретања сопственог бизниса, омогућавање стицања радног искуства кроз праксе.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Brown, Lent, Steve D., Robert W. (2013). Career development and counseling. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc. стр. 17. ISBN 978-1-118-06335-4. 
  2. ^ а б adminvivus (2023-01-30). „Procesi profesionalne orijentacije u svetu”. Vivusmed (на језику: енглески). Приступљено 2023-02-02. 
  3. ^ „Profesionalna orijentacija | giz” (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 02. 02. 2023. г. Приступљено 2023-02-02.