Прохујало са вихором

С Википедије, слободне енциклопедије
Прохујало са вихором
Оригинално америчко издање (1936)
Настанак и садржај
Ориг. насловGone with the Wind
АуторМаргарет Мичел
ЗемљаСАД
Језикенглески
Издавање
Датум1936.

Прохујало са вихором (енгл. Gone with the Wind) роман је америчке књижевнице Маргарет Мичел. Први пут је објављен 1936. Прича је смештена у Округ Клејтон и у Атланту, савезна држава Џорџија, током Америчког грађанског рата и потоњег периода реконструкције. Главна јунакиња је Скарлет О'Хара, млада и размажена кћерка богатог плантажера, која је присиљена да користи сва расположива средства не би ли се извукла из немаштине после деструктивног Шермановог похода. Жанровски припада класичном образовном роману (bildungsroman), односно причи о сазревању. Наслов романа преузет је из песме Ернеста Досона.

Од самог почетка књига је постала веома популарна међу америчким читаоцима, поставши амерички бестселер и у години када је публиковна и у 1937. На основу истраживање из 2014. утврђено је да је Прохујало са вихором друга најпопуларнија књига међу америчким читаоцима, одмах иза Светог писма.[1] Широм света штампана је у више од 30 милиона примерака.

Прохујало са вихором писан је са тачке гледишта робовласника са јужњачке плантаже. Начин на који приказује робовласништво и Афроамериканце сматра се контроверзним. Међутим, роман је постао еталон за потоње писце који су се бавили америчким Југом, како беле, тако и црне. Роман је постао неодвојиви део америчке популарне културе.

Маргарет Мичел је за ову књигу добила Пулицерову награду за прозу. По књизи је 1939 снимљен истоимени амерички филм. Ова књига представља једини роман који је Маргарет Мичел објавила током живота [2]

Мичелова је користила симболику боја, нарочито зелену и црвену, које се често повезују са Скарлет О'Харом. Као основну тему свог романа означила је преживљавање. Пошто је крај остављен отворен, често су је питали шта се догодило са њеним љубавницима, Ретом и Скарлет. Одговорила је: "Колико ја знам, Рет је можда нашао неког ко је мање тежак." [3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ "The Bible Remains America's Favorite Book" Архивирано на сајту Wayback Machine (24. септембар 2015), Harris Interactive; Приступљено 29. 4. 2014.
  2. ^ Obituary: Miss Mitchell, 49, Dead of Injuries (August 17, 1949) New York Times. Retrieved May 14, 2011.
  3. ^ "People on the Home Front: Margaret Mitchell", Sgt. H. N. Oliphant, Yank, (October 19, 1945). стр. 9. Retrieved May 12, 2011.