Пуни

С Википедије, слободне енциклопедије
Бирса

Пуни су етнички мешана група људи која је живела у античној Картагини, позната од историографиja и као Картагинска хора.

Пуници су се увек осећали повезано са својим градом — Тире. Легенда о оснивачу — Дидона, то потврђује.

У антици су жртвовање још увек пракса. Римљани приписују жртве деци на пунима. Ова пракса је веома контроверзна и данас се води жестока расправа о томе да ли је треба негирати или не. [1]

Године 2016. завршио је међународни пројекат са научницима из свих водећих земаља. Одабрали су ДНК геном из костура младића који је пронађен на Бирси.

Резултати су више него занимљиви. Испада да гени овог младића имају гене древне медитеранске (минојске) цивилизације и Тартешани. Не постоји случајност са генима данашњег либанона, а најчешћи су слични хромозоми код португалаца.[2]

Пуница је била повезана са издајством или подмуклост — за римљане. Отуда фраза улова Punica fides или Punica religio, иронично „пунична верност”.

Након тзв. инцидент у добар час, фес је потребан као службени османски шешир. Ово је увредљиво за Бугаре и Србе у Румелији и Босни, јер ово је модел шешира који су носили Картагински свештеници. Први камен Бурсе положио је Ханибал. Данас је Бурса главни град балканских Турака.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види jош[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]