Под пуном паром

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Пуном паром (роман))
Под пуном паром
Настанак
Ориг. насловRising Steam
АуторТери Прачет
ИлустраторПол Кидби
ЗемљаУједињено Краљевство
Језикенглески језик (оригинал)
Садржај
Жанр / врста делафантастика, комедија
Темепарна машина, расизам, фундаментализам
ЛокализацијаДисксвет; рани нови век[а]
Издавање
ИздавачЛагуна
Датум2013.
Број страница400
Превод
ПреводилацНевена Андрић
Класификација
ISBN?978-86-521-4674-1
Хронологија
ПретходникШмрк
НаследникПастирова круна

Под пуном паром (енгл. Raising Steam) је 40. роман серијала о Дисксвету британског аутора Тери Прачета. Ово је трећи наставак приче о Влажи фон Липвигу.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис књиге!

Млади ковач Дик Симнел је у својој сеоској радионици, уз помоћ властите генијалности и наслеђа од деде по мајци који је био гусар, направио прву парну машину - локомотиву на Дисксвету. Са својим изумом долази у Анк-Морпорк, космополитску метрополу дисксвета, где налази финансијера и заштитника у сер Харију Краљу, који је стекао богатство водећи уносну, али неугледну индустрију одношења смећа и фекалија. Међутим, нови проналазак и његове могућности привлаче пажњу власти, и патрициј Ветинари, градски тиранин, поставља Влажу фон Липвига - бившег професионалног преваранта, а садашњег директора државне поште и народне банке, за директора прве железнице на Дисксвету.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Време на Дисксвету може се приближно одредити на основу описаног друштвеног уређења и постојеће технологије: државе на Дисксвету су или феудалне монархије или аристократске градске републике, еснафи у градовима и феудални односи на селу су чврсто укорењени, а хладно оружје и оклопи достигли су врхунац развоја - самострели, хелебарде и сабље присутни су свуда, док ватрено оружје још не постоји (једини прототип ручног топа измислио је недавно Леонардо од Квирма). Све ове чињенице стављају збивања на Дисксвету у време еквивалентно 15. веку у ренесансној Европи.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Pod punom parom - Teri Pračet | Laguna”. www.laguna.rs (на језику: српски). Приступљено 2022-11-04.