Пурим

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Типична сцена на улицама Јерусалима за време Пурима

Пурим је јеврејски празник којим се обележава ослобођење јеврејског народа у време прогонства у Персију, у доба цара Ахасвера (или Ахашвера, у Даничићевом преводу Библије Асвир). Током овог празника рад није забрањен, али се одобравају многи знаци радости који у Јудаизму нису сасвим уобичајени.

Овај празник пада у периоду од краја фебруара до краја марта. Празник почиње постом (по угледу на Јестирин пост). Касније се развио обичај седења по кућама до касно у ноћ.

Историја[уреди | уреди извор]

Први запис о овом празнику налазимо у старозаветној Књизи о Јестири. Историјска тачност догађаја који су у овој књизи описани, као и ауторство и време настанка, предмет су живе научне диксусије.

Према књизи, цар Ахасвер (неки сматрају да је то Ксеркс I) позвао је на једној забави своју супругу Вашти да се покаже гостима. Она није послушала наредбу, па је цар наредио да пред њега доведу најлепше жене царства да би себи изабрао нову жену. Пред цара је доведена и Јестира коју је цар изабрао. Њен отац, Мардохај, одбио је да се поклони великашу Хаману. Хаман је због тога издејствовао да се убије не само Мардохај, већ и сви Јевреји у царству. Дан извршења покоља требало је да буде одређен жребом, што се на акадском каже бур, а та је реч у Библији записана као пур, у множини пурим, од чега је касније и сам празник добио име. Јестира, да би спасила свој народ, прво пости три дана, а потом приређује гозбу за цара, где му открива Хаманове намере и измољава милост за свој народ. На крају, Хаман бива убијен, а Мардохај постављен за царског намесника. Након овога, Јестира и Мардохај пишу писмо свим Јеврејима царства са наредбом да овај догађај прослављају.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]