Пут око света за осамдесет дана

С Википедије, слободне енциклопедије
Пут око света за осамдесет дана
Verne Tour du Monde.jpg
Корице првог издања из 1873.
Настанак
Ориг. насловAround the World in Eighty Days
АуторЖил Верн
ИлустраторАлфонс де Невил, Леон Бенет
ЗемљаФранцуска
Језикфранцуски
Садржај
Жанр / врста делаавантуристички роман
ЛокализацијаЕнглеска, Француска, Египат, Индија, Хонгконг, Јапан, САД; 2. октобар – 21. децембар 1872.
Издавање
ИздавачПјер Жил Ецел
Датум30. јула 1873. [1]
Број страница186
Превод
ПреводилацРадован Завишић
Хронологија
ПретходникЗемља крзна
НаследникТајанствено острво

Пут око света за осамдесет дана (франц. Le tour du monde en quatre-vingts jours) авантуристички је роман француског књижевника Жила Верна из 1873. године. У књизи је описан покушај Филеаса Фога и његовог слуге Паспартуа да, ради опкладе од 20.000 фунти, обиђу свет за осамдесет дана. Ово је једно од најпознатијих Вернових дела.

Кратак опис[уреди | уреди извор]

Books-aj.svg aj ashton 01g.svg УПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис књиге!

Фог и Паспарту стижу у Суец на време. Док се искрцавају у Египту примећује их детектив Скотланд јарда по имену Фикс, који је послат из Лондона у потрази за пљачкашем банке. Пошто Фог одговара опису пљачкаша, Фикс је заменио Фога са криминалцем. Пошто не може на време да добије налог за хапшење, Фиг се укрцава на пароброд који превози путнике у Бомбај. Фикс се упознаје са Паспартуом не откривајући своје намере. Фог је ложачима пароброда обећао велику награду ако до Бомбаја стигну раније. У Бомбај су стигли два дана пре рока.

У Индији су се укрцали у воз који саобраћа од Бомбаја до Калкуте. Фог сазнаје да је чланак у „Дејли телеграфу“ нетачан – пруга се завршава у Холдбију и наставља се педесет миља даље у Алахабаду. Фог купује једног слона, унајмљује водича, и креће ка Алахабаду. Они пролазе близу поворке која једну младу Индијку намерава да жртвује наредног дана. С обзиром да је млада жена омамљена опијумом и марихуаном, путници одлучују да је спасу. Прате поворку до свог одредишта, на ком је Паспарту заменио Индијкиног мртвог супруга на погребној ломачи на којој она треба да буде спаљена. Током церемоније он се диже са ломаче, плаши свештенике, и односи младу жену. Два дана која су уштедели су изгубљена али Фогу није жао.

Сада путници журе да ухвате воз на следећој железничкој станици, водећи жену коју су спасили, по имену Ауда, са њима. У Калкути пре него што су се укрцали на пароброд који саобраћа до Хонгконга бивају приведени код судије за прекршаје пошто је раније Паспарту оскрнавио пагоду Малебар Хил у Бомбају. Филеас Фог плаћа казну и наставља путовање, док их детектив Фикс и даље следи. На пароброду Фикс се среће са Паспартуом, који је пресрећан што се поново сусрео са другом са претходног путовања.

У Хонгконгу се испоставило да Аудин далеки рођак, коме су планирали да је оставе, не живи ту, већ да је највероватније отишао у Холандију. Зато су одлучили да је поведу са њима у Европу. Још увек без налога за хапшење, Фикс види Хонгконг као последњу шансу да Фога ухапси на британској територији. Паспарту постаје убеђен да је Фикс шпијун „Реформ клуба“. Фикс се поверава Паспартуу, који му не верује ни речи и остаје убеђен да његов господар није пљачкаш банке. Не би ли спречио Паспартуа да обавести свог господара о прераном одласку њиховог следећег пловила, Фикс опија Паспартуа и омамљује га опијумом. Паспарту ипак успева да ухвати пароброд за Јокохаму али пропушта да обавести Фога.

Фог открива да је пропустио везу. Тражи пловило којим ће отићи до Јокохаме и налази пељарски брод који ће одвести њега и Ауду у Шангај, где ће покушати да ухвати пароброд за Јокохаму. У Јокохами, њих двоје траже Паспартуа, верујући да је можда стигао бродом којим је требало да и они дођу. Налазе га у циркусу, где он покушава да заради новац за повратак кући.

Поново на окупу, њих четворо укрцавају се на пароброд који плови преко Пацифика до Сан Франциска. Фикс обећава Паспартуу да сада, пошто су напустили британско тло, више неће покушавати да одложи Фогово путовање, већ да ће га подржавати да се врати у Британију не би ли смањио количину украденог новца коју Фог може да потроши.

У Сан Франциску су се укрцали на воз који саобраћа до Њујорка, успут су се срели са бројним препрекама: великим крдом бизона које је прелазило пругу, лошим висећим мостом, и нападом Сијукса на воз. Након одвајања локомотиве од путничког вагона, Паспартуа Индијанци киднапују, али га Фог спасава уз помоћ америчке војске. Путовање настављају помоћу санки са једром до Омахе, где хватају воз Њујорк.

У Њујорку, пошто су пропустили испловљавање њиховог брода, Фог тражи други начин како да пређе Атлантски океан. Проналази пароброд који путују до Бордоа у Француској. Капетан брода одбија да превезе друштво до Ливерпула, након чега Фог пристаје да дâ 2000 фунти по путнику за путовање до Бордоа. Затим Фог подмићује посаду да се побуни и промени смер ка Ливерпулу. Борећи се са ураганом и пловећи пуном паром, брод остаје без горива након неколико дана. Фог купује брод од капетана а посада спаљује све дрвене делове да би одржала брзину брода.

Путници на време стижу у Квинстаун у Ирској да би у могли да дођу у Лондон пре истека рока. Ступивши на британско тле, Фикс добија налог за привођење и хапси Фога. Нешто касније неспоразум је разрешен – стварни пљачкаш је ухваћен пре три дана у Единбургу. Међутим, Фог је пропустио воз и враћа се у Лондон пет минута доцкан, уверен да је изгубио опкладу.

Фог се извињава Ауди што ју је повео са собом, пошто ће он сада морати да живи у сиромаштву и неће моћи да је издржава. Ауда му изјављује да га воли и да жели да се венча са њим. Он шаље Паспартуа да обавести свештеника. Код свештеника Паспартуа сазнаје да је погрешио датум за који он мисли да је субота, 21. децембар, а у ствари је петак, 20. децембар, јер су због путовања на исток добили један дан.

Паспарту жури да обавести Фога, који стиже до Реформ клуба у последњи час да добије опкладу. Фог се жени Аудом и путовање око света се завршава.


Маршрута
од Лондона до Суеца у Египту железницом и паробродом преко Средоземног мора 7 дана
од Суеца до Бомбаја у Индији паробродом преко Црвеног мора и Индијског океана 13 дана
од Бомбаја до Калкуте у Индији железницом 3 дана
од Калкуте до Викторије у Хонгконгу паробродом преко Јужнокинеског мора 13 дана
од Хонгконга до Јокохаме у Јапану паробродом преко Јужнокинеског, Источнокинеског мора, и Пацифичког океана 6 дана
од Јокохаме до Сан Франциска у САД паробродом преко Пацифичког океана 22 дана
од Сан Франциска до Њујорка, САД железницом 7 дана
од Њујорка до Лондона паробродом преко Атлантског океана и железницом 9 дана
Укупно 80 дана
Мапа пута
Мапа пута

Екранизација[уреди | уреди извор]

На основу романа „Пут око света за 80 дана“ снимљено је неколико филмова и ТВ серија. По мотивима овог романа а прављени су и стрипови и видео игрице.

Најпознатији филмови су:

  • Пут око света за 80 дана, 1956. године, главна улога Дејвид Нивен
  • Пут око света за 80 дана, 2004. године, главна улога Џеки Чен

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ А. Ферман: Die Reise um die Erde in 80 Tagen Приступљено 19. новембра 1873.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]