Пуњене паприке

С Википедије, слободне енциклопедије
Пуњене паприке

Пуњене паприке је јело које је познато широм света. Главни састојак јесте паприка која се пуни разним састојцима као што су пиринач, месо, сир или неки сосеви.

У Србији се ово јело прави од паприке, пиринча и меса. [1]У Јужној Србији се јело назива и бутане шушпе а прави се од сувих паприка. [2] Такође се у пиротском округу пуни паприка са орасима и празилуком. [3]

Српске домаћице често заједно са паприкама, истовремено пуне и тиквице истим надевом, и кувају их заједно (налик долми у муслиманској традицији).[4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Suve paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem | Agromedia”. Suve paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem | Agromedia (на језику: српски). Приступљено 3. 2. 2020. 
  2. ^ Info, Južna Srbija (12. 11. 2017). „Stari recepti juga Srbije: Punjene suve paprike sa mesom na starinski način”. Južna Srbija Info (на језику: rs). Приступљено 3. 2. 2020. 
  3. ^ „Suve paprike punjene prazilukom i orasima - recept iz Temske”. Cake dobrog kuvanja (на језику: српски). 7. 6. 2016. Приступљено 3. 2. 2020. 
  4. ^ Марковић, Спасенија-Пата (1975). Велики народни кувар (15. издање изд.). Београд: Народна књига. стр. 207.