Пјер Огист Реноар

С Википедије, слободне енциклопедије
Пјер Огист Реноар
PARenoir.jpg
Огист Реноар
Лични подаци
Датум рођења(1841-02-25)25. фебруар 1841.
Место рођењаЛимож, Француска
Датум смрти3. децембар 1919.(1919-12-03) (78 год.)
Место смртиКањ на Мору, Француска

Пјер Огист Реноар (франц. Pierre-Auguste Renoir; 25. фебруар 18413. децембар 1919) био је француски сликар, један од најистакнутијих импресиониста и највећих европских сликара 19. века.[1]

Живот и дело[уреди | уреди извор]

Родио се 1841. године у Лиможу у сиромашној породици кројача који није имао средстава да издржава породицу па је Реноар већ као мали дечак са 13 година морао је да тражи посао. Радио је у једној Париској фабрици порцелана као сликар порцелана. Када је престао да се ручно осликава порцелан и почео да се слика механички радио је као сликар зидних декорација и лепеза. 1862. године се коначно уписује у школу лепих уметности у Паризу. Посећивао је Лувр и ту упознао дела многих славних сликара и покушавао да слика стилом Рубенса. Упознао се и са сликарима који су имали сличне идеје о сликарству, Алфред Сислија, Фредерик Базила и Клод Монеа. Са њима је одлазио да слика у пленеру. 1864. године је први пут излагао али није доживео успех.

Између 1865. и 1870. године Реноар често није имао ни за боје. Сценска природа га је инспирисала за слику Дијана која је била направљена техником реалисте Курбеа. Зими 1867. становао је код пријатеља Базила у његовом атељеу и сликао портрете сликара и његових пријатеља.

Године 1868. је сарађивао са Клодом Монеом и у кафани коју су заједнички посећивали се трудио да захвати кафански живот и атмосферу њиховог омиљеног места и састајалишта париског друштва и насликао слике из кафанског живота по којима је такође познат.

Слика дадиље Габријеле Ренард и Реноаровог сина Жана

После војске 1871. године се враћа у Париз. Захваљујући познанству са Дуранд Руелом који је био трговац и колекционар слика и који је откупио велики број Реноарових слика могао је да себи дозволи велики атеље у коме је радио. На салону 1873. године је имао први успех али када је изложио на првој заједничкој импресионистичкој изложби успех је изостао. У то доба је почео да разрађује свој посебан стил због кога је много осуђиван и у коме је створио велики број својих дела. Оженио се 1879. године и сликао слике из живота, међу којима су и портрети његове деце и њихове дадиље.

Средњи од три сина чувеног француског сликара Пјер-Огиста Реноара био је ништа мање чувени француски филмски редитељ Жан Реноар. Његов старији син Пјер Реноар био је глумац, а унук, Пјеров син Клод, филмски сниматељ.[2]

Сликао је портрете и на томе много зарађивао али тада није створио ништа новога али је створио у то доба и неколико од својих највећих дела.

Године 1881, је отпутовао у Алжир где је тражио нове инспирације за своје слике. Угледао се на Енгреа и насликао слику Велико купање жена. Током следећих 10 година развијао је свој властити стил у сликарству иако је имао проблеме са реуматизмом који му је делом онемогућавао кретање десне руке па је сликао кистом који је био везан за шаку.

Аутопортрет из године 1910.
Бал на Мулин де ла Галете

Са тим како је болест напредовала био је принуђен да користи колица и није могао да слика класична платна. У касној фази се занимао за скулптуру али због своје болести није могао да реализује своје предлоге и једино је реализовао својеручно бисту свога најмлађег сина 1908. године.

Пред крај свога живота 1919. године је посетио Лувр да би видео своја дела која су била међу старим мајсторима сликарства. Славни и познати уметник Аугуст Пјер Реноар умро је 3. децембра 1919. године у француском градићу Кањ сир Мер.

Његови лични предмети и уметничка дела, укупно 143 предмета, продати су на аукцији у Њујорку 19. септембра 2013. за 1,3 милиона долара.[3]

Избор дела[уреди | уреди извор]

Мала галерија његових слика[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Pierre-Auguste Renoir | Biography, Art, & Facts”. Encyclopedia Britannica (на језику: енглески). Приступљено 2021-02-03. 
  2. ^ „Renoir, Jean”. Hrvatska enciklopedija. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Приступљено 20. 3. 2018. 
  3. ^ Реноарова дела и лични предмети продати за 1,3 милиона долара („Вечерње новости“, 20. септембар 2013)

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]