Пјер Симон Лаплас

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Пјер Симон Лаплас
Pierre-Simon Laplace.jpg
Пјер Симон Лаплас
Датум рођења (1749-03-23)23. март 1749.
Место рођења Нормандија
Француска
Датум смрти 5. март 1827.(1827-03-05) (77 год.)
Место смрти Париз
Француска
Поље математика
астрономија
Школа University of Caen Normandy
Познат по Лапласовој трансформацији
Лапласовом оператору
Потпис Pierre-Simon Laplace signature.svg

Пјер-Симон, Маркиз де Лаплас (франц. Pierre-Simon, Marquis de Laplace; Нормандија, 23. март 1749Париз, 5. март 1827) био је француски математичар и астроном који је поставио завршни камен математичке астрономије сумирајући и проширујући радове својих претходника у делу од пет томова Mécanique Céleste (Небеска механика) (1799—1825). Ово ремек-дело превело је геометријске студије са механике, коју је користио Исак Њутн, на студије засноване на рачуну, познате као физичка механика. [1]

Он је такође открио Лапласову једначину. Иако је Лапласова трансформација добила име у његову част, јер је ову трансформацију користио у свом раду о теорији вероватноће, трансформацију је заправо открио Леонард Ојлер, плодан швајцарски математичар из осамнаестог века. Лапласова трансформација појављује се у свим гранама математичке физике – која је била главно поље његових истраживања. Лапласова диференцијална ознака, која се често примењује у примењеној математици, такође је названа по њему. Астероид 4628 Лаплас је добио име у његову част.

Лаплас је постао гроф Првог француског царства 1806. године, а титулу маркиза је добио 1817, после повратка династије Бурбон.

Спољашње везе[уреди]