Пјер Симон Лаплас

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пјер Симон Лаплас

Pierre-Simon Laplace.jpg
Пјер Симон Лаплас

Општи подаци
Датум рођења 23. март 1749.
Место рођења Нормандија (Француска)
Датум смрти 5. март 1827.
Место смрти Париз (Француска)
Рад
Поље математика
астрономија
Познат по Лапласовој трансформацији
Лапласовом оператору

Пјер-Симон, Маркиз де Лаплас (фр. Pierre-Simon, Marquis de Laplace; Нормандија, 23. март 1749Париз, 5. март 1827) био је француски математичар и астроном који је поставио завршни камен математичке астрономије сумирајући и проширујући радове својих претходника у делу од пет томова Mécanique Céleste (Небеска механика) (17991825). Ово ремек-дело превело је геометријске студије са механике, коју је користио Исак Њутн, на студије засноване на рачуну, познате као физичка механика [1].

Он је такође открио Лапласову једначину. Иако је Лапласова трансформација добила име у његову част, јер је ову трансформацију користио у свом раду о теорији вероватноће, трансформацију је заправо открио Леонард Ојлер, плодан швајцарски математичар из осамнаестог века. Лапласова трансформација појављује се у свим гранама математичке физике – која је била главно поље његових истраживања. Лапласова диференцијална ознака, која се често примењује у примењеној математици, такође је названа по њему. Астероид 4628 Лаплас је добио име у његову част.

Лаплас је постао гроф Првог француског царства 1806. године, а титулу маркиза је добио 1817, после повратка династије Бурбон.

Спољашње везе[уреди]