Пјетро Кари

С Википедије, слободне енциклопедије
Пјетро Кјари
Датум рођења(1712-12-25)25. децембар 1712.
Место рођењаБреша, Италија
Датум смрти31. август 1785.(1785-08-31) (72 год.)
Место смртиБреша, Италија
ЗанимањеПисац

Пјетро Кјари (итал. Pietro Chiari; Бреша, 25. децембар 1712.) био је италијански католички свештеник, драматург, писац и либретиста.

Биографија[уреди | уреди извор]

Свештеник и научник Ђузепе Манцони је 1762. године објавио и памфлет под насловом Критичка размишљања о неким тврдњама које се налазе у књизи под насловом Геније и обичаји текућег века предложили славном г. Опата Кјарија, са којим је критиковао игуманов суд о томе који су текстови најпогоднији за образовање младих.[1] Кјари је рођен и умро у Бреши. Био је језуит до напуштања реда 1747. Од 1747. до 1762. био је дворски песник војводе Фрања III од Модене, у Венецији. Током овог периода написао је скоро 60 комедија, које су га од 1761. или раније често доводиле у сукоб са својим ривалом Голдонијем. Са дубоком мржњом према Молијеровом стилу, Кјари је учинио comеdie larmoyante модерном у Италији под именом commedia fiebile. Такође је уређивао Венецијански гласник од 1761. до 1762. године, када се вратио у своје родно место да проведе своје последње године.

Међу његовим главним делима издвајају се Писма „квалитетној дами“, дело настало, на јединствен начин, кроз дуги низ писама, са оштроумношћу и сатиром, усмерених на препричавање заслуга и мана, мана и врлина човека. античке и модерне[2], имплицитна критика „Критичких писама” Ђузепеа Антонија Костантинија, такође објављених у Венецији у осамнаестом веку.

Изабрана дела[уреди | уреди извор]

Комедије[уреди | уреди извор]

Трагедије[уреди | уреди извор]

Романи[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Piero Lucchi, «Manzoni, Giuseppe» in Dizionario Biografico degli Italiani, Volume 69, Roma, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 2007.
  2. ^ Lettere scelte di varie materie piacevoli, critiche, e uridite scritte da una dama di qualità dall'Abbate Pietro Chiari, 3 voll., de Bonis, Napoli 1764.
  3. ^ Giannanti, Alessio. L'America di Pietro Chiari. Tra attribuzioni apocrife e riflessioni filosofiche