РК Нексе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
РК Нексе
RK Nekse.jpg

Пуно име Рукометни клуб Нексе
Основан 5. октобра 1959.
Дворана Спортска дворана Краља Томислава
Капацитет ?
Локација Нашице, Хрватска
Председник Јосип Ерговић
Тренер Касим Каменица
Лига Премијер лига Хрватске
СЕХА лига
2010/11. 2.
Боје клуба          
Веб-сајт
www.rknexe.hr

Рукометни клуб Нексе (RK Nexe) је хрватски рукометни клуб из Нашица. Тренутно се такмичи у Премијер лиги Хрватске и регионалној СЕХА лиги.

Успеси[уреди]

Историја[уреди]

Рукометна историја у Нашицама почиње 1956., а он је тада почео да се игра у Гимназији. Три године касније, тачније 5. октобра 1959., у оквиру Друштва за физичко васпитање формира се рукометна секција под називом РК Партизан.

28. фебруара 1960. је одиграна прва рукометна утакмица у Нашицама, када су се састали домаћи РК Партизан и РК Полет из Марковца Нашичког, а резултат је био 10:3 за домаће. Клуб је седамдесетих година 20. века стандардни регионални лигаш, а 1974. долази и до Хрватске лиге Славоније и Барање, такође у то време за клуб је играо југословенски репрезентативац Павле Јурина.

Клуб се под разним именима, РК Партизан, РК Нашк, РК Кобра Џинс и РК Нашице, такмичио у различитим ранговима такмичења. Иако су ратна збивања почетком 90-их утицала на прекид првенствених утакмица, играње рукомета се наставља. Клуб такмичење наставља у међуопштинској и Трећој лиги, док од сезоне 2001/02. тада РК Нашице улазе у Другу лигу Хрватске - север. Клуб наставља да иде узлазном путањом, а 2003. је отворена нова спортска дворана.

Клуб у сезони 2004/05. постаје првак Друге лиге Хрватске - север и тиме долази до квалификација за попуну Прве лиге Хрватске, али клуб овај пут није био успешан. Већ следеће сезоне 2005/06. клуб преко квалификација остварује највећи успех у својој историји и пролази у Прву лигу Хрватске.

Свој данашњи назив клуб носи од сезоне 2006/07., што је била прва сезона у елитном рангу. Нексе је од тада чак три пута био вицепрвак Хрватске, 2009., 2010. и 2011., док је такође постао редовни учесник ЕХФ купа.

Нексе ће у сезони 2011/12. поред РК Загреба бити други хрватски представник у регионалној СЕХА лиги.

Познати бивши играчи[уреди]

Спољашње везе[уреди]