РК Рудар Костолац

С Википедије, слободне енциклопедије
РК Рудар Костолац
RK Rudar Kostolac.jpg

Пуно име Рукометни клуб Рудар Костолац
Основан 1970.
Дворана Спортска хала Костолац
Капацитет 1000
Локација Костолац, Србија
Председник Србија Драган Милошевић
Тренер Србија Драган Ајдачић[1]
Лига Суперлига Србије
2020/2021 8
Боје клуба          
Веб-сајт
www.rkrudar.rs

Рукометни клуб Костолац је рукометни клуб из Костолца, Србија. Клуб је основан 1970. и део је Спортског друштва Рудар. Тренутно се такмичи у Суперлиги Србије.

Историја[уреди | уреди извор]

Клуб је основан 1970., а за његово оснивање најзаслужнији су Мирољуб Поповић, тадашњи директор Кадровског сектора Комбината Боривоје Јовановић, Херберт Форстер и Божидар Маровић.

Први председник и тренер Рудара је био Мирољуб Поповић - Цицко, некадашњи рукометаш и оснивач клуба. Клуб је такмичење почео од најнижег ранга, Регионалне лиге Смедерево, па је преко Друге и Прве српске лиге, стигао 1988. до Друге савезне лиге Југославије, где се такмичио до 1993.

Уз финансијску помоћ ИЕК-а „Костолац“, Рудар ИЕК Костолац у сезони 1993/94. осваја прво место у Другој савезној лиги и улази у Прву савезну Б лигу, други ранг такмичења. Рудар се након реорганизације лиге у сезони 1999/00. такмичио у Другој савезној лиги, а у наредним годинама Рудар је стигао и до Суперлиге. Потом је више сезона поново играо у другом рангу, Првој лиги, пре него што се у сезони 2010/11. као првак Прве лиге пласирао у Суперлигу Србије, где се тренутно такмичи.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]