Рагби

Из Википедије, слободне енциклопедије

Рагби или рагби фудбал (енгл. rugby football, често само rugby) је екипни спорт са овалном лоптом, који се развио од верзије фудбала игране у школи Рагби из истоименог града у Уједињеном Краљевству и један је од најпопуларнијих светских спортова, о чему довољно говори податак, да је светско првенство у рагбију, друго најгледаније светско првенство, после светског првенства у фудбалу.[1] Две главне верзије рагбија су: рагби лига (рагби 13) и рагби јунион (рагби 15), као и верзије са мање играча - Рагби седам по правилима рагбија 15, рагби лига 9 и рагби лига 7 по правилима рагбија 13. Постоји и рагби на песку.

Од 1900. до 1924. рагби јунион је био укључен у званичан програм Олимпијских игара. МОК је на 121. заседању 2009. у Копенхагену одлучио да уврсти рагби 7, верзију рагбија са 7 играча по правилима рагби јуниона, у програм на Летњим олимпијским играма 2016. у Рио де Жанеиру.

"Рагби је хулиганска игра, коју играју џентлмени." Чувена изрека Винстона Черчила која најбоље описује овај витешки спорт.

Историја[уреди]

Модерни рагби потиче из Енглеске са колеџа Рагби (Rugby). Ствараоцем рагбија се сматра Вилијем Веб Елис (William Webb Ellis) који је наводно, играјући неку игру лоптом исту узео у руке и почео да трчи са њом. Данас неки спортски историчари мисле да је прича о Вилијему Вебу Елису само пука легенда, а да је рагби настао кроз еволуцију разних игара и да његови корени сежу у далеку прошлост. За модеран рагби се може рећи да је настао на колеџу Рагби у Енглеској. Ову (тада) нову игру прихватиле су и друге школе по Енглеској, те је 1871. године основан Енглески рагби савез који је увео и стандардизовао прва правила.

О спорту[уреди]

У рагбију се лопта сме додавати само уназад.

У програму Олимпијских игара био је 1900, 1908, 1920. и 1924. године. Највећу популарност рагби је постигао у Енглеској, Аустралији, Новом Зеланду, Јужној Африци, Француској, Италији и Румунији, тако да су све ове земље остваривале највеће резултате на такмичењима. До 1987. године, одржавала су се такмичења за Веб Елис куп (по имену родоначелника овог спорта), а од те године назив је промењен у Светски рагби куп.

Рагби се игра на терену димензија: 100m дужине и 70m ширине. Гол у рагбију је у облику латиничног слова Н. Лопта је јајастог облика, и најчешће се састоји од 4 панела.

Постоје 2 главне верзије рагбија: рагби 13 и рагби 15 (Rugby League и Rugby Union). Поред броја играча разликују се и по правилима. Две струје разликују се међу собом као два различита спорта, са различитим савезима. Постоје и верзије са мање играча - рагби 7 по правилима рагби 15 и рагби 9 по правилима рагбија 13. Ове верзије се одликују са мањим бројем контаката, бржом игром и трају краће. У последње време постаје јако популаран и рагби на песку (beach rugby).

Најосновније правило свих рагбија је да се лопта не сме бацати унапред, осим када се шутира. Циљ игре је пренети лопту у противнички гол простор - есеј. За то се добија одређен број поена, а затим се шутира претварање за мањи број поена. Тачан број поена зависи од рагбија до рагбија. Ако у рагбију лопта оде напред, судија досуђује скрам за противничку екипу.[2][3]

Основна разлика између 2 спорта је у томе што када играч буде оборен у рагбију 13 игра се play the ball, а у рагбију 15 формира се рак. Приликом play the ball-a 2 играча нападачког тима стају један иза другог, а још 2 одбрамбена играча исто тако стају наспрам њих. Одбрамбени тим се повлачи 10 метара уназад. Само извођење се врши тако што први нападачки играч (онај који је оборен) лагано шутне лопту играчу иза њега, а овај даље може сам да игра или да додаје даље. Код рагбија 15 оборени играч је дужан да пусти лопту, и формира се рак. Циљ и једне и друге екипе је да прегурају противника и да лопта остане иза њихових ногу. У рагбију 13 у једном нападу играчи нападачке екипе могу бити оборени највише 6 пута, после чега морају да предају лопту противничком тиму, а у рагбију 15 могу бити обарани неограничен број пута.

Рагби у Србији[уреди]

Рагби тим српских студената у Шкотској 1918.

У Србији се рагби појавио после Првог светског рата. Први клуб Орао основан је у Шапцу 1919. године, а оснивање је иницирао Маринко Ђорђевић — Маша.[4] Он се са рагбијем упознао у Француској за време Првог светског рата. Имали су сопствено рагби игралиште на Дудари. Клуб је престао да постоји током 1923. године. При спортском клубу Југославија у Београду, на иницијативу Јована Ружића, првог Србина који је наступио на Олимпијским играма 1920. године у Антверпену за фудбалску репрезентацију Југославије, основана је рагби секција. Јован Ружић се први пут са рагбијем срео такође у Француској. СК Југославија је у октобру 1923. године на игралишту које се налазило на месту данашњег хотела Метропол одиграо прву рагби утакмицу у Србији против морнара са Енглеског ратног брода Глодур. Данас је рагби маргиналан аматерски спорт у Србији, тек рекреативна забава и хоби за децу.

Рагби клубови у Србији[уреди]

Срби имају предиспозиције да буду јако добри у рагбију, али да би се приближили светским силама, потребно је да имамо моћне, приватне, професионалне рагби клубове, велику навијачку базу, широку играчку базу, одличну „логистику“, добру инфраструктуру, одличну сарадњу са медијима и пуно богатих спонзора.
Српски медији из неког, само њима знаног разлога, не дају никакав публицитет светском рагбију.

Активни рагби 15 клубови су:

Рагби 13 клубови:

Угашени рагби клубови[уреди]

  • Рагби клуб Бели Орао Шабац
  • Рагби клуб при Спортском Друштву Југославија
  • Рагби клуб Слобода Београд
  • Рагби клуб Наша Крила Земун
  • Рагби клуб Авала
  • Рагби клуб Београдски Универзитет

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]