Радиометар

С Википедије, слободне енциклопедије
Круксов радиометар

Радиометар је уређај који служи за мерење флукс зрачења (моћи) електромагнетне радијације. Уопштено, термин радиометар се означава инфрацрвени детектор зрачења, али то укључује детекторе који раде на било којој електромагнетној таласној дужини.

Уобичајени пример је Круксов радиометар, један од првих модела уређаја чији се ротор (са крилцима која су са једне стране обојена црном, а са друге белом бојом) у делимичном вакууму окретао при излагању светлости. Постоји популатни мит да импулс апсорбоване светлости на црним лицима покреће радиометар, будући да црна боја упија фотоне, док их бела одбија. Међутим, ако је то тачно, радиометар би морао да се окреће далеко од нецрних лица, зато што фотони који се одбијају од белих лица шире још већи момент силе, него фотони које упије црна страна.

Круксов радиометар у функцији, познат и као светлосна ветрењача, сачињен је од стаклене кугле у којој је вакуум. Унутра је пар крилаца која су монтирана на вртешку и ротирају приликом излагања светлости. Разлог њихове ротације предмет је научне дебате.

Николсов радиометар ради на другом принципу и осетљивији је од Круксовог.

Микроталасни радиометар ради на микроталасним дужинама и садржи племенити гас аргон који омогућава његово ротирање.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]