Радио-телевизија Косова

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Радио-телевизија Косова
ТипЈавни медијски сервис
Земља Србија
ДоступностРегионална
СедиштеПриштина
ВласникЈавни сервис
ОснивачУНМИК
Датум покретања10. јун 1999.
Веб-сајтwww.rtklive.com

Радио-телевизија Косова (скраћено РТК) је јавни сервис грађана Косова и Метохије, јавна медијска кућа у Србији. Њено седиште је у Приштини.

Историја[уреди | уреди извор]

Зграда РТК

РТК заменио је Радио-телевизију Приштине, која је престала да ради у јуну 1999. Након што је УНМИК преузео администрацију Косова и Метохије у јуну 1999. и поново запослила раднике Радио-телевизије Приштине, РТК је почела са емитовањем у септембру 1999. са аналогним сателитом ПАЛ и СЕКАМ стандардима емитовања са двосатним емитовањем, завршавајучи са четворосатним емитовањем у новембру 2000, са емитовањем углавном на албанском и једном на дан током вести на српском и турском. Следећег јула, почела је са емитовањем по седам сати на дан пружајући програм такође на бошњачком.

Године 2001, РТК основана је као независни јавни емитер уредбом УНМИК-а о емитовању. На почетку телевизијом је управљала Европска радиодифузна унија како би се омогућило оснивање неполитичког Управног одбора. Овакво је стање било на месту и станица је била независна од ЕРУ до краја године. У јануару 2002, канцеларија је отворена у Тирани, са веб-сајтом који је почео са радом у јулу. Друга канцеларија орворена је у Тетову у новембру 2002.

Током 2002, када је програм емитован 15 сати током дана, 35% садржаја телевизије продуцирано је споља, са већином локалног програма. Емитовала је вести и пословни садржај, као и информације о пољопривреди. Радиодифузија је остала вишејезична, са емитовањем на другим језицима почевши од септембра 2003. 22. децембра те године, телевизија је почела емитовање 24 сата током дана.

Радио пренос РТК почео је са куповином вишејезичне јавне радио станице у октобру 1999. године Радио Приштина која је постала Радио Косово. 2000. године купила је мултиетнички УН радио Радио блу скај.

РТК је 2013. године представила нови лого и нови корпоративни идентитет по први пут после 14 година од 1999. У то време, РТК телевизијски сервиси су се проширили са каналом назван РТК 2, који је намерен да се фокусира на мањине и самим тим, сав програм на језицима мањина пребачен је на РТК 2.[1]

Током 2014. РТК је почела емитовање две телевизијске станице као што су РТК 3 који емитује информативне емисије и РТК 4 који је канал о уметности и документарцима.

Новинари у РТК су више пута протестовали против политичког мешања током 2015. године и траћили су смену главних уредника за опструкцију и унутрашњу цензуру.[2]

Језици[уреди | уреди извор]

РТК емитује свој програм на српском језику и албанском језику као и на језицима националних мањина: турском, бошњачком, ромском. Неке емисије се такође преводе и на језик знакова, намењен гледаоцима оштећеног слуха.

Радијски канали[уреди | уреди извор]

  • Радио Косово, на српском и албанском језику.
  • Радио блу скај, на српском и албанском језику.

Телевизијски канали[уреди | уреди извор]

  • РТК 1, на албанском језику.
  • РТК 2, на српском и језицима националних мањина.
  • РТК 3, информативни канал на албанском језику.
  • РТК 4, уметнички и документарни канал на албанском језику.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sennitt, Andy (20. 3. 2009). „EBU renews service agreement with RTK Kosovo”. medianetwork. Архивирано из оригинала на датум 23. 3. 2009. Приступљено 30. 8. 2009. 
  2. ^ Journalists’ solidarity in Kosovo: the RTK case, Osservatorio Balcani e Caucaso, 13 January 2016

Спољашње везе[уреди | уреди извор]