Радијално стабло

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Radijalno stablo ili radijalna mapa je metod prikazivanja strukture stabla (npr. Structure stabla podataka) na nacin da se širi prema spolja, radijalno. To je jedan od mnogih načina da se vizuelno prikaže stablo, sa primerima koji se protežu unazad do početka 20. veka. U upotrebi, to je tip grafike infomacija.

Upoređivanje sa drugim strukturama[уреди]

U jednostavnom slučaju prvi čvor je u vrhu, a povezani čvorovi ispod. Posto uobičajeno, cvor ima više od jednog deteta, oblik koji proizilazi je relativno trijangularan. U radijalnom prikazu, umesto da se se svaka sledeca generacija prikazuje u redu ispod, svaka nova generacija se prikazuje u novoj spoljnoj orbiti. Pošto dužina svake orbite raste sa prečnikom, ovde obično ima vise prostora za čvorove. Čvorovi u radijanom stablu će pokriti veću oblast kako rastu nivoi. Koristimo termine nivo i dubina u istom smislu. Međutim, broj cvorova raste eksponencijalno sa rastojanjem od pocetnog cvor. Dok kruznica svake orbite raste linearno, tako da na spoljasnjim orbitama, cvorovi su gusto postavljeni.

Osnovna struktura[уреди]

Ukupno rastojanje „d“ je rastojanje izmedju nivoa grafa. Izabrano je tako da ukupna struktura staje na ekran. Strukture se stvaraju od centra, korena. Prvi nivo je specijalan slucaj zbog toga sto svi čvorovi imaju istog roditelja. Čvorovi za prvi nivo mogu biti raspoređeni podjednako, ili izmereni u odnosu na broj njihove dece. Za sledeće nivoe deca su smeštena u sektorima preostalog prostora tako da dete čvor jednog roditelja se ne preklapa sa drugima. Ima mnogo verzija ovog algoritma za bolju vizuelno uravnoteženu strukru, da bi se omogućila prolazak od čvora do čvora (menjajući centar), ili da bi se smestile oznake čvorova i pomesale forsirane structure sa radijalnim strukturama. Struktura ima neke sličnosti sa hiperboličkim stablom, ali ključna razlika u tome sto hiperboličko stablo je zasnovano na hiperboličkoj geometriji dok je u radijanom stablu rastojanje izmedju orbita relativno linearno.

Primeri[уреди]

  • „MindMenager“ i „MindMaper“ su sistemi mapiranja uma. Koji mogu da naprave structure slične radijalnima iako nisu radijane posle drugog nivoa.
  • „SpicyNodes“ je pristup za vizualizaciju hijerarhija, sto omogćuje od čvora do čvora.