Радоје Домановић

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Радоје Домановић
Radoje Domanovic.PNG
Датум рођења(1873-02-16)16. фебруар 1873.
Место рођењаОвсиште, Кнежевина Србија
Датум смрти17. август 1908.(1908-08-17) (35 год.)
Место смртиБеоград, Краљевина Србија
УниверзитетУниверзитет у Београду
Професори Врањске гимназије 1895.

Радоје Домановић (Овсиште, 16. фебруар 1873Београд, 17. август 1908) српски је сатирични приповедач.

Биографија[уреди | уреди извор]

Радојев деда Милић Домановић је досељеник из Херцеговине са једне висоравни између Требиња и Невесиња. По истраживањима Милинка Домановића њихово порекло је из села Домановићи у Херцеговини.[1] Деда се задржао у околини Крагујевца. Радио је и служио код Симеона Цукића, сродника Павла Цукића, познатог устаника и Карађорђевог војводе. Овај оштроумни Херцеговац се ускоро својим радом и знањем уздигао од најамног радника до слободног сељака. Кораком испред времена обојицу синова, Алексу и Милоша - Радојевог оца, школује на богословији. Алекса се запопио, а Милош је отишао у учитеље. Ради као учитељ, али се бави и уносним пословима. Храбар и интелигентан ускоро постаје имућан човек. Жени се Персидом, ћерком Симеона Цукића, оног газде код кога је његов отац Милић радио као слуга. [2] Из тог брака рођен је 16. фебруара (или 4. фебруара по јулијанском календару) 1873. године у породици сеоског учитеља, на тренутној служби у селу Овсиште код Крагујевца Радоје Домановић. Детињство је провео у суседном селу Горње Јарушице, одакле му је отац и где и данас живи фамилија Домановић, и где је завршио и основну школу.[3] Гимназију је завршио у Крагујевцу, а Филозофски факултет на Великој школи у Београду. Као професор српског језика радио је у гимназијама у Врању, Пироту и Лесковцу. Због политичких уверења је прогањан, премештан и отпуштан са посла. Оженио се 1895. године учитељицом Наталијом са којом је имао ћерку Даницу (1896—1956) и синове Драгишу (1902), који је умро убрзо по рођењу, и Зорана (1905—1944).[4] После пада режима краља Александра Обреновића 1903. године, незадовољан малим променама у земљи, покреће политички лист „Страдија“, у којем покушава да се бори против мана новог режима. Разочаран, одавао се све више боемском животу, много је пио, и усамљен, огорчен и сиромашан умро је од туберкулозе у 35. години живота, 4. августа/17. августа 1908. године у Београду.

Књижевни рад[уреди | уреди извор]

Пресудан утицај на карактер и књижевни рад Радоја Домановића, имају две чињенице. Његов отац Милош и његова моћ, али и мајка, унука устаника Павла Цукића. Милош је био првенствено сеоски газда па онда учитељ. Тврдоглав и свестан своје снаге. Мајка, нежна и пуна љубави према сину учила га је српској народној поезији, чојству и поносу српског сељака - револуционара. Радоје Домановић је бескомпромисан и храбар. Његова мисао бритка и провокативна. Он је први прави сатиричар међу српским реалистима. Сатира је главно обележје његовог талента. Он је творац српске сатиричне приповетке.[2]

Велики број основних школа носи име „Радоје Домановић“, такође постоји и Задужбина „Радоје Домановић“ која додељује награду са истим именом.

Приповетке[уреди | уреди извор]

Његове најзначајније приповетке су:

Филмови[уреди | уреди извор]

Домановићева дела су преточена на филмско платно:

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Херцеговачки рођаци Домановић, Лазаревић, Ршумовић (12. март 2015)
  2. 2,0 2,1 Вученов Д, Радоје Домановић, РАД, Београд, 1959. г.
  3. ^ "Цариградски гласник", Цариград 1908. године
  4. ^ „Радоје Домановић и часопис „Страдија. Архивирано из оригинала на датум 29. 12. 2014. Приступљено 21. 02. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]